Sursa foto: Pixabay

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru situația în care Federația Rusă va opri toate exporturile de gaze la iarnă, informează Digi24.

Șeful AIE a mai precizat că reducerea livrărilor de gaze din ultimele săptămâni, despre care Kremlinul a anunțat că sunt cauzate de lucrări de mentență, ar putea reprezenta un prim semnal prin care Rusia vrea să împiedice Europa să își umple rezervele pentru iarnă.

„Europa trebuie să fie pregătită în caz că gazul rusesc este tăiat de tot.  Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei”, a declarat Fatih.

Statele europene încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia

Uniunea Europeană grăbește trecerea la energia regenerabilă și preferă să importe gaz din alte țări, precum Statele Unite. Mai mult, cursa contra cronometru privind renunțarea la gazul rusesc necesită, totodată, arderea unor cantități mai mari de cărbune.

Șeful AIE a anunțat că măsurile pe care guvernele europene le-au luat pentru reducerea consumului de energie nu sunt suficiente, iar în cazul în care Rusia va continua să reducă exportul de gaze pentru continentul european, consumul acestuia va trebui raționalizat.

Reamintim că Rusia a decis să întrerupă exportul de gaze pentru câteva dintre statele Uniunii Europene ca răspuns la sancțiunile impuse pentru invadarea Ucrainei.

Totodată, de la invazia rusească, Europa și-a redus dependența de gazele rusești de la 40% la 20%, informează firma de consultanță ICIS.

Germania a anunțat măsuri de urgență din cauza scăderii livrărilor de gaze din Rusia. Ministrul Economiei a precizat că ia în calcul folosirea centralelor electrice pe cărbune și a îndemnat populația să folosească mai puțin gaz.

„Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a declarat oficialul german.

Citește și articolul: Austria și Germania iau măsuri de urgență pentru reducerea consumului de gaze

Articolul precedentGabriela Szabo l-a dat în judecată pe Nicușor Dan, după ce a fost demisă din fruntea CSM București
Articolul următorFemeia din Piatra Neamț, care susține că ar fi fost răpită, îl cunoștea pe agresor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.