Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Din cauza scăderii livrărilor de gaze din Rusia, Austria și Germania se confruntă cu probleme serioase, informează stiripesurse.ro.

Guvernul austriac a anunțat că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie de gaze. Situată în sudul țării, centrala a fost închisă în urmă cu doi ani ca parte a dorinței guvernului de a produce electricitate doar din surse regenerabile până în 2030.

Împreună cu grupul Verbund, Austria își va redeschide centrala pe cărbune, iar procesul ar putea dura câteva luni, informează ministrul Mediului.

„Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea ţării. Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer.

80% din gazul din Austria provine din Federația Rusă

Chiar dacă procentul de stocare al Austriei era de 39% la jumătatea lunii iunie, guvernul austriac a luat deciza de a redeschide centrala pe cărbune imediat după ce gigantul Gazprom a anunțat că va reduce livrările de gaze, în contextul în care mai multe țări europene au refuzat să plătească în ruble pentru gazul rusesc.

De asemenea, și Germania a anunțat măsuri de urgență ce includ folosirea centralelor electrice pe cărbune. Cu toate acestea, ministrul german al Economiei a îndemnat populația să folosească mai puțin gaz.

 „Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a declarat oficialul german.

Reamintim că reducerea importurilor de gaze rusești reprezintă o adevărată problemă pentru țările din centrul și sud-estul Europei, acestea fiind cele mai dependente de Rusia pentru a-și sigura nevoile energetice.

În Austria se estimează că 80% din gazul importat provine din Rusia și în Cehia- 87%. Totodată, aproape toate importurile de energie din Ungaria, care acoperă 70% din consum, provin în acest moment din Federația Rusă.

Țara noastră importă 25% din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, în timp ce cumpără 70% din petrolul de care are nevoie din străinătate, din care 40% provine din Rusia.

Citește și articolul: Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru a scăpa de dependența gazului rusesc: importul de gaze naturale din Israel

Articolul precedentCiolacu acuză fosta guvernare de dreapta: ”Sunt scumpiri cum n-au mai existat în ultimii 30 de ani”
Articolul următorMii de milionari încearcă să părăsească Rusia
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.