Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru a scăpa de dependența gazului rusesc: importul de gaze naturale din Israel

La Cairo a fost semnat un acord în acest sens.

Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru a scăpa de dependența gazului rusesc, anunțul fiind făcut de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor., potrivit presshub.ro. Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul israelian de resort, Karine Elharrar, care a declarat că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.

Astfel, importul gazelor naturale din Israel, prin Egip, ar putea fi o alternativă „de încredere” şi pe termen lung la importurile din Rusia

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est. Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Acordul va da posibilitatea Israelului, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, să-şi canalizeze resursele spre conducta deținută spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi ulterior furnizate în Europa. Israelul nu dispune momentan de gazoducte care să furnizeze gaze naturale lichefiate către țările Uniunii Europene.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza aproximativ un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european

Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, memorandumul are o valabilitate de trei ani. El va fi reînnoit automat pentru alţi doi ani, prevederile acestuia permițând exporturile de gaze ale celor două ţări din Orientul Mijlociu către alte destinaţii.

„Dumneavoastră aveţi o abundenţă de resurse naturale, aveţi soare, vânt, energie pe bază de hidrogen”, a declarat Ursula Von der Leyen, ca argument al schimbării surselor de aprovizionare cu energie din nord către regiunea Mediteranei Orientale.

Viorica Dăncilă, pregătită pentru o confruntare cu Laura Codruța Kovesi la prezidențiale

Articolul precedentViorica Dăncilă, pregătită pentru o confruntare cu Laura Codruța Kovesi la prezidențiale
Articolul următorMihai Tudose, ironic la adresa lui Florin Cîțu: „Ce ne facem dacă ne întâlnim cu el pe stradă exact atunci când aude voci?”