Copiii români sunt cei mai expuşi sărăciei şi excluziunii sociale din întreaga Uniune Europeană, 4 din 10 copii sunt izolați social şi educaţional, neavând condiţii de trai decent. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. Astfel, 41,5% dintre aceştia, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectaţi de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supravieţuirea sau un trăi decent, de izolarea socială şi educaţională în care trăiesc, de lipsa unei alimentații adecvate şi de servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate. Un sfert dintre copiii României cresc în locuinţe care nu au toalete în casă, în timp ce media la nivelul UE este de doar 2%.
Unul din doi copii e supus unei forme de abuz
41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Aceasta este cea mai mare rată din Uniunea Europeană. 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România, transmite Organizaţia ”Salvaţi Copiii” cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului.
”În România, unul din doi copii este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă, 731 de fete sub 15 ani devin mame anual (date aferente anului 2020), cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei. Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare)”, arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România.