Sorin Cîmpeanu (captură video)

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România”, că se află în pregătire actul normativ prin care se va transpune în cadrul național Ditcom.

De asemenea, oficialul român a afirmat că școala din România are nevoie de digitalizare, motiv pentru care în primul trimestru din 2023, mai bine de 100 de mii de profesori vor fi formați din perspectiva pedagogiei digitale.

„În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul naţional, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionişti care să poată să formeze aceşti profesori”, a explicat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.

Reforma după 32 de ani: tablele clasice vor fi înlocuite cu cele digitale

Totodată, Cîmpeanu a vorbit că în fiecare școală va trebui să se regăsească, începând din toamnă, o tablă modernă, digitală.

„(…) De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit şi profilul competenţelor digitale, vor beneficia şi de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar şi cei cu competenţe digitale minime vor şti să scrie similar cu creta pe tabla”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 Ministrul este de părere că elevii vor fi mult mai atenți la ore datorită noului sistem prin care profesorul va preda.

El a precizat că elevii vor fi mai atenţi cu noul sistem şi vor deprinde rapid sistemul de transfer în propriile device-uri a lecţiei predate de profesor.

„(…) Sunt convins că tinerii vor şti să deprindă foarte rapid acest sistem de transfer în propriile device-uri a ceea ce predă profesorul la clasă. Profesorul va putea să facă apel la experienţa altor cadre didactice din şcoli în care nivelul de învăţământ, calitatea educaţiei este apreciată ca fiind mult mai sus decât şcolile în care predau aceşti profesori, spre exemplu, în mediul rural”, a transmis ministrul.

 Acesta a amintit că peste 120 de mii de elevi sunt în învățământ sumultan ( adică în aceeași sală de clasă se află elevi din mai multe niveluri), iar majoritatea profesorilor sunt calificați pentru noua schimbare ce urmează să aibă loc în școli.

De asemenea, Cîmpeanu este încrezător că odată cu ajutorul profesorilor și a tehnologiei, școala va deveni mult mai atractivă pentru elevi.

„Dacă nu vom face acest lucru, îi vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru şcoală şi lucrul va fi plătit de noi toţi, mai întâi de ei, mai apoi de noi toţi, ca naţiune”, a concluzionat ministrul Educației.  

Citește și articolul: Sorin Cîmpeanu și adevărata catastrofă educațională

Articolul precedentEugen Tomac: ”Statele membre nu vor accepta integrarea Republicii Moldova”
Articolul următorBăsescu nu s-a mutat din vila de protocol: „Nu am terminat de semnat contractele”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.