Foto: Facebook/Radio Eco Natura
Foto: Facebook/Radio Eco Natura

Primăria din Urlați are în plan demolarea unei clădiri de patrimoniu în care își desfășoară activitatea un imobil construit în perioada interbelică.

Explicând faptul că imobilul în cauză este deosebit de valoros, Fundația Pro Patrimonio România a cerut instituției să renunțe la acest plan. În plus, Pro Patrimonio a adus ca soluție o posibilă consolidare a imobilului.

Potrivit referatului de aprobare aferent proiectului de hotărâre, clădirea s-ar afla într-un risc avansat de prăbușire

În acest moment activitatea Primăriei se desfăşoară în clădirea construită în perioada 1929, clădire ce prezintă un pericol avansat de prăbuşire datorat gradului ridicat de degradare. În această situație este necesară demolarea construcției vechi și construirea unui sediu nou, care să prezinte performanțe superioare în materie de sănătate a personalului şi populaţiei şi de protecția mediului”, se arată în referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre, arată Radio Eco Natura.

Consilier USR din Urlați: ”Există soluții pentru consolidare, există programe de finanțare care pot fi accesate”

Consilierul local Mircea Crisbășanu (USR) a scris, pe pagina de Facebook, că imobilul este foarte valoros și că demolarea acestuia ar fi o mare greșeală.

Declarațiile consilierului sunt susținute și de Fundația Pro Patrimonio România, una dintre cele mai implicate organizații în protejarea patrimoniului construit în România.

Într-o scrisoare transmisă primarului, Pro Patrimonio România precizează că soluția optimă este păstrarea clădirii vechi, consolidarea și reabilitărea acesteia la standardele moderne necesare unei bune funcționări și conservarea valorilor de patrimoniu și identitate locală și națională prin clasare acesteia ca monument istoric.

Ar fi cea mai mare greșeală să accepte Consiliul Local distrugerea unei importante clădiri de patrimoniu, proiectată de marele arhitect Toma Socolescu. Există soluții pentru consolidare, există programe de finanțare care pot fi accesate (vezi, spre exemplu, PNRR, prin programul de consolidare seismică a clădirilor publice). Demolarea și construirea unei noi clădiri „păstrând forma celei inițiale” ar fi un eșec care, în plus, va costa cel puțin 2.5 milioane Euro”, a scris consilierul pe pagina de Facebook.

Articolul precedentChina, exerciții militare în apropierea Taiwanului. Avertisment pentru Statele Unite
Articolul următorEugen Tomac: ”Statele membre nu vor accepta integrarea Republicii Moldova”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time