Sursa foto: IEEE Spectrum

Armata chineză a desfășurat un exercițiu militar în apropiere de Taiwan, la doar două zile după ce președintele Joe Biden, aflat în vizită în Japonia, preciza că Statele Unite vor interveni imediat dacă Taiwanul va fi invadat de către China.

Cu o populație de peste 23 de milioane de locuitori, Taiwanul a intrat în atenția Chinei deoarece guvernul de la Beijing susține că acea provincie „rebelă” trebuie să revină sub controlul chinez.

Statele Unite rămân cel mai important aliat al Taiwanului, iar China a declarat în repetate rânduri ca politicienii americani să nu le ofere celor din Taipei prea multă încredere privind un posibil conflict.

Biden, mesaj clar pentru China. Statele Unite și puterea militară în Eurasia

Președintele american a declarat, luni, că dacă Guvernul chinez decide invadarea insulei autonome Taiwan, Statele Unite și-au luat angajamentul să intervină militar.

 „Acesta este angajamentul pe care l-am luat. Am fost de acord cu politica unei Chine unice, am semnat-o (…) dar ideea că (Taiwan) poate fi luat cu forţa pur şi simplu nu este potrivită”, a spus Biden.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat că politica americană față de China nu s-a schimbat, acesta comentând declarațiile președintelui american din Japonia.

„Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat. El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Lloyd Austin, potrivit stiripersurse.ro

Reamintim că Statele Unite au aplicat de-a lungul anilor politica „ambiguității strategice”, abținându-se să precizeze clar modul în care vor interveni militar în cazul unui atac din partea Chinei asupra Taiwanului.

Joi, șeful diplomației americane Antony Blinken va ține un discurs așteptat de China în care va vorbi despre poziția Statelor Unite cu privire la presiunile pe care guvernul chinez le face asupra Taiwanului de câteva luni.

Citește și articolul: Mircea Geoană susține că Rusia a eșuat lamentabil pe terenul de luptă

Articolul precedent100 milioane de euro vor fi alocate pentru regenerarea pădurilor din România
Articolul următorPrimăria din Urlați vrea să demoleze un imobil construit în perioada interbelică
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.