Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă pentru sprijinirea regenerării pădurilor din Romania.

Schema prin care se asigură refacerea pădurilor din țara noastră se va desfășura până la data de 30 iunie 2026

Suma este în valoare de 100 milioane de euro, iar această schemă, destinată pădurilor, va fi finanțată prin intermediul mecanismului de redresare și de reziliență (MRR), în urma evaluării pozitive de către Comisie a planului românesc de redresare și de reziliență și a adoptării acestuia de către Consiliu, arată Radio Eco Natura.

Principalul obiectiv al schemei de ajutor este acela de a sprijini proprietarii de păduri pentru a avansa regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, fenomene climatice nefavorabile, infestări cu dăunători și evenimente catastrofale, mai arată sursa citată.

Sprijinul va lua forma unor subvenții directe acordate proprietarilor de păduri private și publice, precum și asociațiilor acestora

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și comerțului în UE„, a precizat Executivul UE.

Conform unui raport al Comisiei Europene efectuat anul trecut, România se află printre cele mai afectate țări din UE de incendiile de vegetație

Doar în 2020, incendiile au distrus suprafețe extinse de teren în Europa. Astfel, aproximativ 340.000 de hectare au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decât Luxemburgul.

Articolul precedentA început distribuirea pastilelor cu iod
Articolul următorChina, exerciții militare în apropierea Taiwanului. Avertisment pentru Statele Unite
Jurnalist full-time / Pesimist part-time