Sursa foto: Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Digi24, că Moscova a eșuat pe terenul de luptă în fața Ucrainei, precizând că „această diferență crescândă între nivelul de ambiție și realitățile din teren este o preocupare.”

De asemenea, Geoană este de părere că majoritatea comandanților ruși au o teamă specifică regimurilor autoritare: de a spune șefului despre realitățile din teren.

„Ce vedem în acest moment este o pierdere de suflu a ofensivei rusești, în anumite zone trupele rusești încep să sape tranșee pe linii defensive, ceea ce arată începutul unei alte etape a războiului”, a declarat Mircea Geoană.

Rușii încep să atace infrastructuri economice și civile

Totodată, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a reamintit faptul că Ucraina a început să aibă elemente de contraofensivă, fiind ajutată de artileria de ultima generație primită din partea mai multor state.

Geoană a menționat că în Rusia, de la debutul războiului, au fost deportați foarte mulți cetățeni ucraineni.

„Știm că sunt duși în zone foarte îndepărtate de tristă amintire. Este clar o intenție de a schimba demografia. Ceea ce vedem de la ucraineni, și îi susținem, este dorința lor de a-și recupera aceste teritorii cucerite. S-au lovit de o nucă tare. Ucraina este o nucă tare, occidentul este o nucă și mai tare”, a mai spus Geoană.

Acesta a comentat și „decizia istorică” a Suediei și Finlandei, de a adera la NATO. Secretarul general adjunct al Alianței a precizat că decizia celor două țări reprezintă o consecință a planului lui Putin.

„Noi avem deja o relație extrem de apropiată. Sunt cei mai apropiați și intimi parteneri ai NATO. NATO nu a făcut niciun fel de propagandă ca cele două țări să vină spre noi. Au făcut o analiză, și-au dat probabil seama că Rusia e un jucător agresiv și imprevizibil și astfel au decis că pentru securitatea lor e mai bine în NATO”, a concluzionat Mircea Geoană.

Citește și articolul:  Mircea Geoană: Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată capacitatea militară a Rusiei

Articolul precedentGrindeanu, nemulțumit de podul de la Brăila: „Dacă nu ne mişcăm rapid nu vom avea infrastructură nici peste zece ani”
Articolul următorFinlanda rămâne fără gaz rusesc
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.