Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto :.uzpbihor.ro.

Compania de stat Gazprom a luat decizia de a opri furnizarea de gaze spre Finlanda, după ce firma de vânzare angro a gazelor Gasum, deţinută de statul finlandez, a refuzat să plătească în ruble, informează Agerpres.

Reamintim că Gazprom Export a cerut țărilor europene să plătească în ruble, ca reacție la sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei.

Cu toate acestea, majoritatea contractelor dintre firma rusească și țările europene sunt încheiate în dolari sau euro, iar Rusia a sistat încă de acum o lună livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, țări ce au refuzat să plătească în ruble.

Finlanda importă din Rusia cea mai mare parte din gaze

Directorul general al Gasum, Mika Wilkanen, a declarat că este „foarte regretabil” că livrările de gaze urmează să fie întrerupte.

„Ne-am pregătit cu grijă pentru această situaţie şi am luat măsuri ca să nu existe perturbări în reţeaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toţi clienţii în următoarele luni”, a mai declarat acesta.

Chiar dacă fluxul de gaze va fi întrerupt sâmbătă, la ora patru dimineața, clienții finlandezi vor vor primi în continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legătura cu Estonia, au anunțat reprezentanții Gasum.

Astăzi, 20 mai, Finlanda a anunțat că va închiria o navă de depozitare și regazificare de la o companie americană pentru a înlocui livrările de gaz oferit de Gazprom. Nava readuce în fază gazoasă gazul natural lichefiat (GNL) super-răcit pentru transport.

Decizia Gazprom de a opri gazul Finlandei a determinat ca unele companii să caute alte surse de energie. Una dintre acestea a anunțat că va înlocui gazul rusesc cu GNL, iar UPM a precizat că va folosi gazele livrate de furnizori occidentali prin conducta BalticConnector

Citește și articolul: Finlanda și Suedia vor adera rapid la NATO. Stoltenberg: „Securitatea acestor țări contează pentru toți aliații”

Articolul precedentMircea Geoană susține că Rusia a eșuat lamentabil pe terenul de luptă
Articolul următorSe întâmplă în România: Se fac expertize medico-legale cu medici fără drept de liberă practică? Adriana, tânăra mamă din România, purtată din nou „în comisii” pentru a afla cauza decesului copilului său
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.