Credit foto: Politico Europe
Credit foto: Politico Europe

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a precizat că Finlanda și Suedia vor face parte din NATO într-un timp foarte scurt, dacă vor decide să solicite aderarea.

 „Suntem în dialog cu Finlanda și Suedia, iar decizia le aparține. Dar dacă vor decide să depună cererea (de aderare – n.r.), Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să decurgă rapid”, a declarat Stoltenberg.

Totodată, secretarul general al NATO a declarat că fiecare națiune din Europa are dreptul să își decidă propriul viitor, afirmând că Rusia vrea să intimideze atât Finlanda, cât și Suedia de a nu aplica pentru a face parte din Alianța Nord-Atlantică.

„Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja foarte apropiate de NATO și lucrăm împreună, operăm împreună, ne antrenăm împreună. Și, de îndată ce vom lua decizia de a-i invita, acest lucru va trimite un mesaj politic puternic, că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru toți aliații NATO”, a continuat acesta.

Rusia, tot mai amenințătoare. Alianța și-a pregătit trupele armate pentru orice eventualitate

De asemenea, președintele Parlamentului European Roberta Metsola a spus că Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei.

„Vom continua să discutăm acest lucru și la Strasbourg săptămâna viitoare, dar, în cazul nostru, acest parlament va continua să se bazeze pe impulsul acestei coordonări fără precedent pe care o avem, care este extrem de importantă, deoarece împărtășim valorile fundamentale și împărtășim sprijinul pentru dreptului Ucrainei de a se apăra”, a a mai spus președintele Parlamentului European.

Reamintim că astăzi, secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost în vizită la Borodianka și Bucha. Oficialul a precizat că acest război este o absurditate în secolul în care trăim, precizând că își imaginează cum familia lui ar fi locuit în una dintre casele distruse de bombardamente.

Îmi imaginez familia în una dintre aceste case astăzi distruse şi înnegrite. Îmi văd nepoţelele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea, niciun război nu poate fi acceptat în secolul al XXI-lea”, a spus Guterres.

Citește și articolul: Ciolacu: „România este pregătită să ajute Ucraina cu armament”

Articolul precedentContinuă împăduririle în România: peste 113.000 de puieţi vor fi plantați în Sălaj
Articolul următorDouă noi suspiciuni de hepatită misterioasă la copii, depistate în România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.