Captură video Youtube/Ziarul de Iasi
Captură video Youtube/Ziarul de Iasi

Începând cu ziua de miercuri, 20 aprilie, orașul Iași pierde ”Hanul 3 Sarmale”, unul dintre cele mai cunoscute și mai faimoase hanuri din zona Moldovei.

Acesta a fost pus la pământ fără acordul Primăriei, după ce proprietarii terenului și ai imobilului au decis să construiască un hotel cu sute de locuri de cazare.

Aceștia profită de faptul că locația se află chiar la intrarea în Iași și, prin urmare, viitorul hotel va atrage un număr mare de turiști.

Acțiunea de demolare nu era prevăzută în Planul Urbanistic Zonal și nu avea nici autorizație din partea Primăriei

Imediat după Revoluție, ”Hanul 3 Sarmale” a intrat în proprietatea societății Turism Moldova, arată Europa FM.

În timp, trei moștenitori au câștigat clădirea în instanță. Celebrul imobil a fost gajat pentru suma de 500.000 de euro. Totuși, creditorul, un om de afaceri din Iași, nu și-a primit suma de bani înapoi.

În consecință, acesta a cerut executarea imobilului, iar hanul și-a schimbat, din nou, proprietarul.

Noul proprietar a decis demolarea clădirii. Un hotel urmează să fie construit pe terenul pe care se afla, până azi, ”Hanul 3 Sarmale”

Sursa citată mai precizează că, potrivit Planului Urbanistic Zonal, emis de Primărie anul trecut, lucrările prevedeau reparații capitale și refuncționalizare.

În plus, se dorea extinderea hanului și amenajarea unor parcări. Prin urmare, nu a fost vorba niciodată de demolarea clădirii.

Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei, a declarat că hanul a fost demolat în mod abuziv.

Acesta a insistat pe faptul că nu a existat o autorizație din partea primăriei.

Actorul Ion Sapdaru: ”Bună dimineața. Hanul nu mai este. Încă o legendă a Iașilor a luat sfârșit”

Nu aruncați mărgăritare în fața porcilor, altfel le vor călca în picioare și apoi se vor întoarce împotriva voastră. Sunt foarte trist azi”, a declarat actorul.

Hanul din Iași are o poveste care datează din 1675. Acesta a fost vizitat de actorii Teatrului Național, dar și de scriitori precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Păstorel Teodoreanu.

Articolul precedentÎPS Teodosie nu comentează crimele Putin, cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și Ierusalim
Articolul următorDin fața tancului, direct în castel. Două familii de refugiați ucraineni au avut surpriza vieții lor
Jurnalist full-time / Pesimist part-time