Captură video ( Twitter- RTE News)

Un irlandez și soția acestuia au ajuns pe toate paginile ziarelor după ce s-au oferit să ofere adăpost la 11 ucraineni ce au fugit din calea războiului. Acesta a cazat două familii într-un castel medieval pe care l-a cumpărat în urmă cu câțiva ani în Irlanda.

Refugiații ucraineni sunt din Zaporojie și Dnipro, aceștia fiind acum în noua lor casă în regiunea Galway din vestul Irlandei, informează Digi24. Bărbatul care și-a deschis casa pentru cei 11 ucraineni a declarat că prima săptămână de la venirea lor în castel a fost foarte emoționantă.

Noua casă, un castel medieval cu patru etaje

„Am fost foarte epuizați emoțional pentru mai mult de o săptămână pentru că nu eram siguri ce putem face ca să le fie cât mai bine”, a spus acesta.

Bărbatul a decis să vină cu copiii lui în castel, precizând că situația se îmbunătățește de la o zi la alta pentru ucraineni.

„Se vede cum greutatea de pe umerii lor începe să se ridice. Oamenii vin constant pentru a le oferi ajutor, arată cât de primitor este poporul irlandez”, a mai spus el.

La o lună după sosirea în Irlanda, cinci dintre refugiați au reușit să își găsească un loc de muncă, iar cei mici au fost înscriși la școala din apropiere. Mai mult, familiile din zonă au auzit de cazul celor 11 refugiați, motiv pentru care au decis să aducă ajutor constant, de la mâncare, până la electrocasnice și electronice.

Una dintre refugiate a mărturisit că toate planurile sale au fost anulate după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Când am plecat din țară, am plâns pentru că totul se întâmpla foarte repede. Cu o zi în urmă îmi plănuiam ce să fac cu prietenii mei, cu familia, la facultate, iar în următoarea zi nu mai știam încotro mă îndrept”, a spus aceasta, potrivit sursei citate.

De asemenea, aceasta a mai spus că irlandezii sunt foarte prietenoși și inimoși, toți fiind de mare ajutor.

„Am o slujbă bună, o casă bună. N-am crezut niciodată că voi locui într-un castel”, a concluzionat aceasta.

Cei 11 refugiați ucraineni se numără printre cei 23 de mii care au decis să vină în Irlanda după ce Putin a dat ordinul începerii „operațiunii militare speciale.” Potrivit autorităților irlandeze, până la sfârșitul anului se preconizează ca numărul acestora să crească de patru ori, motiv pentru care au început planurile de cazare a acestora în centre de conferințe sau săli de sport.

Citește și: Românii „adoptă” familii de ucraineni de Paște

Articolul precedent”Hanul 3 Sarmale” din Iași a fost demolat fără acordul Primăriei
Articolul următorCiucă nu vrea să irosească banii pe vaccinurile anti-Covid
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.