Preţul energiei pe piaţa din România va rămâne ridicat în următorii ani, a afirmat Marius Dan, vicepreşedinte senior al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Chiar dacă se va stabiliza, prețul va fi la un alt nivel faţă de preţurile cu care am fost obişnuiţi până acum, a afirmat Marius Dan. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la mai multe companii importante din energie, se află în proces de pregătire a listării Hidroelectrica la bursă, care ar putea însemna cel mai mare IPO din Europa Centrală şi de Est din ultimii şapte ani. Valoarea tranzacţiei a fost estimată între 2,3 şi 4 miliarde de dolari, a apreciat Marius Dan.
Fondul Proprietatea controlează 20% din acţiunile Hidroelectrica
Reprezentantul fondului de investiţii speră ca listarea să fie gata în acest an, până la 15 noiembrie. O asemenea listare este deosebit de importantă pentru economia ţării, fiind ca un magnet pentru a atrage investitorii străini, care aşteaptă de mult cotarea pe bursă a producătorului de energie, a adăugat el.
Vicepreşedinte senior al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea susţine că Hidroelectrica este mai valoroasă dacă rămâne doar cu active de producţie de energie şi nu cumpără furnizori sau distribuitori. Fondul Proprietatea controlează 20% din acţiunile Hidroelectrica, restul aparţinând statului român.
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Nu cred că vor fi scăderi ale preţurilor la energie şi gaze naturale
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că nu se aşteaptă la scăderi ale preţurilor la energie şi gaze. Potrivit acestuia, pot fi luate măsuri de ajutorare şi de compensare de către Executiv. Bogdan Chiriţoiu a adăugat că trebuie să fie găsite soluţii de compensare, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai adăugat că din cauza războiul nu vede o posibilitate ca prețul gazelor naturale să scadă.
„Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă care face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus. Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade. Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate. Preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiului nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.