Adela Cojan, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că începând din 2023, persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru servicii medicale de prevenție ar urma să fie sancționați.
Aceasta a mai precizat că bugetul alocat asistenței medicale primare a fost suplimentat cu 22%, interesul CNAS fiind de a „lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă plata per capita.”
„Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Adela Cojan, potrivit Agerpres.
Noi modificări pentru medicii de familie. Românii, obligați să facă vizite mai dese la cabinetul medical
De asemenea, președintele CNAS a precizat că prin această măsură se încearcă responsibilizarea populației în legătură cu propria sănătate. Aceasta a amintit că se practică în multe țări, acest lucru fiind cerut de asociațiile de pacienți.
„(…) Să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”.
Totodată, la întâlnirea organizată de Comisia de sănătate din Senat, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, s-a discutat despre pașii ce trebuie urmați pentru eradicarea hepatitelor virale. La masa rotundă au participat medici, pacienți și reprezentanți ai instituțiilor statului.
Reamintim că din 1 iulie, vaccinarea anti-Covid se va face doar în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, din 16 mai se va putea opta pentru doza patru împotriva coronavirusului, aceasta fiind administrată în centrele de vaccinare sau la medicul de familie.
Citește și articolul: Activitatea CNCAV se apropie de final. Unde va continua vaccinarea împotriva Covid-19