Potrivit raportului realizat de Hong Kong Watch din Marea Britanie, mass-media din Hong Kong este în cădere liberă, după ce guvernul chinez a început să controleze mass-media, punând la conducere oameni ce susțin regimul de la Beijing.
Astfel, jurnaliștii străini, dar și cei locali, continuă să fie supuși actelor de intimidare și violență din partea poliției, mediul de lucru pentru aceștia devenind din ce în ce mai dificil.
De asemenea, în urma protestelor de acum 3 ani, o represiune a dus la închiderea mai multor publicații media, iar cetățenii refuză să mai vorbească cu jurnaliștii din teama că ar urma să fie și ei pedepsiți.
Cenzură, violență și intimidare- ingredientele unei „prese libere” în China
Un fotoreporter de la South China Morning Post a precizat că oamenii legii sunt cei care, puși de Guvern, controlează jurnaliștii, ajungându-se până la violență.
„Stăteam la pământ şi ne-am scos echipamentul, măştile, căştile şi alte echipamente de protecţie. Poliţia a venit şi a stropit cu gaze lacrimogene direct către noi. Ura pe care poliţia a manifestat-o împotriva presei a fost şocantă”, se mai arată în raport.
Totodată, propaganda impusă de guvernul chinez a fost publicată în zeci de ziare, motiv pentru care organizația Hong Kong Watch a cerut guvernelor internaționale să ofere mai multe căi prin care jurnaliștii aflați sub observația guvernului de la Beijing să aibă posibilitatea să emigreze.
De asemenea, reprezentanții organizației au cerut guvernelor să folosească sancțiuni și alte forme de presiune pentru a încuraja guvernul din Hong Kong să renunțe la controlul asupra mass-mediei și să restabiliească libertatea de
Comunitatea internaţională nu trebuie să permită celor responsabili de aceste încălcări să scape cu impunitate şi fără consecinţe”, transmite Hong Kong Watch, potrivit Adevărul.ro.
Reamintim că zeci de jurnaliști au fost uciși anul trecut, iar presa din mai multe state a fost puternic cenzurată de către guvern. Printre cele mai „neprietenoase” țări cu oamenii de presă sunt China, Coreea de Nord, Rusia și Belarus. La polul opus se află Statele Unite, Canada, Suedia, Finlanda, Norvegia, Australia și Noua Zeelandă.
Citește și articolul: Se anunță proteste în semn de solidaritate cu jurnalista Emilia Șercan