Ministrul Economiei Florin Spătaru a declarat, marți, că Executivul a reușit să își respecte promisiunile cu privire la PNRR, precizând că este obligația „noastră ca țară” să ducem la bun sfârșit „un plan care e o provocare pentru multe ţări europene.”
„Acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă vine cu două componente. Prima este de reformă şi acolo ne-am respectat obligaţia şi am atras atenţia asupra unor obiective care ar trebui rediscutate şi pe care ar trebui să le avem în vedere în perioada următoare. Pe de altă parte, vine componenta investiţională”, a declarat Spătaru, potrivit Agerpres.
Oficialul a anunțat că ministerul pe care îl conduce este printre primele ministere care a demarat un program privind micro-electronica și pe care a reușit să îl finalizeze într-un „timp record.”
Florin Spătaru: „Am fi avut ‘şansa’ ca primele 500 de milioane din acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă să nu poată fi atrase”
Ministrul Economiei a precizat că România urma să piardă 500 de milioane de euro dacă programul dedicat micro-electronicii nu era finalizat în timp.
„Din decembrie până la sfârşitul lunii februarie am putut să finalizăm partea de evaluare şi să trimitem către Comisia Europeană aceste programe, cu opt beneficiari direcţi, eligibili şi 37 de beneficiari indirecţi”, a afirmat oficialul.
De asemenea, Florin Spătaru a amintit că PNRR-ul va avea un impact economic semnificativ asupra României, „atât timp cât vorbim de o tranziţie economică, o nouă reindustrializare.” Mai mult, acesta a vorbit și despre transformarea digitală a României, ce va avea un impact profund asupra întregii societăți.
„Este şansa României de a veni cu aceste programe investiţionale în primă fază la nivel guvernamental, prin acest cloud guvernamental pe care ni-l dorim cu toţii. Vorbim şi de componenta educaţională. Venind din zona resurselor umane, am considerat că specificaţiile PNRR erau relativ generice. Acesta este un aspect pe care va trebui să-l definim mult mai bine, pentru că transformarea educaţională, din perspectivă digitală, va trebui să fie pusă în practică într-un mod mult mai concret”, a concluzionat ministrul Economiei Florin Spătaru.
Citește și articolul: România urmează să stocheze gaze naturale în golurile miniere