Sursa foto: Facebook/ Florin Spătaru

Ministrul Economiei Florin Spătaru a declarat vineri, la Praid, că există posibilitatea stocării gazelor naturale în golurile miniere.

Acesta a spus că proiectul este unul foarte important deoarece poate să asigure României capacitatea de stocare necesară pe viitor.

„Preţurile de stocare a acestor gaze sunt mai mici cu până 30% decât în condiţii normale, investind în acele capacităţi mari de stocare a gazelor”, a declarat ministrul Economiei, potrivit Agerpres.

Salina Praid poate stoca miliarde de metri cubi de gaz

Constantin Dan Dobrea, președintele Societății Naționale a Sării, a precizat că există posibilitatea de a stoca miliarde de metri cubi, marele avantaj fiind golul minier ca spațiu de depozitare.

Acesta a amintit că la depozitele clasice de gaz, extracția se face de maximum două ori pe an, pe când la cea din golurile miniere se poate face de mai multe ori.

„Atât îţi permite, e vorba de egalizarea presiunilor şi aşa mai departe. Faptul că aceste goluri miniere există deja, nu mă refer la cele care sunt folosite în scop turistic, pot fi folosite pentru a depozita gaz este, aşa cum a spus domnul ministru, un mare avantaj, ţinând cont de contextul actual, în a echilibra preţurile gazelor atunci când este necesar”, a precizat Dobrea.

Totodată, acesta a amintit de benficiile statului român, precizând că golurile miniere se găsesc la toate salinele din subordinea Salrom.

„Adâncimile cele mai mari se găsesc în zona Ocna Mureş, unde avem adâncimi de peste 1.200 metri ale golului minier, iar acolo capacitatea de stocare, în afară de faptul că este foarte mare, este extrem de avantajos să stochezi la adâncimi foarte, foarte mari şi foarte uşor de extras gazul la suprafaţă atunci când ai nevoie”, a concluzionat Constantin Dan Dobrea.

Potrivit unui raport publiat de Energy Policy Group (EPG) la actuala producție anuală, rezervele de gaze ale țării noastre se vor epuiza în următorii 12 ani.

Reamintim că din 1 aprilie, Rusia a impus pentru țările „neprietenoase” plata în ruble pentru livrările de gaze la un curs stabilit de Banca Centrală de la Moscova. Vladimir Putin a semnat acest decret în urmă cu o zi.

Citește și: Ministrul Economiei are planuri mari pentru industria aeronautică din România

Articolul precedentSorin Grindeanu: „Au fost degajate primele 84 de vagoane care blochează de ani de zile liniile de cale ferată din Portul Constanţa”
Articolul următorGabriela Firea, despre cazul familiei Furdui: „Doi dintre copiii luați de lângă părinții lor de autoritățile germane s-au întors acasă”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.