Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, joi, că pentru moment nu este nevoie să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internațional ( FMI) deoarece țara noastră are destui bani pentru a se descurca.
De asemenea, oficialul a spus că reprezentanții FMI acordă României asistență tehnică și pe sistem fiscal, pe reformă fiscală.
„(…) Cum şi Banca Mondială a anunţat un pachet foarte mare de sprijin pentru statele care sunt în dificultate, FMI la fel. Nu este cazul. România deocamdată are foarte mulţi bani la dispoziţie din partea Uniunii Europene şi n-are decât să-i cheltuie, atât trebuie să facă, să găsească soluţii să absoarbă fondurile europene. Sunt banii din exerciţiul financiar în derulare care pot să ţină România pe următorii doi ani fără probleme”, a spus ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.
România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972
În urmă cu o zi, Pierre-Olivier Gouinchas, economistul-șef al FMI, a anunțat că Rusia și China se pregătesc să pună în funcțiune un sistem financiar de care au vorbit în ultimele săptămâni, ca răspuns la sancțiunile impuse de către Occident Federației Ruse.
„Războiul face să crească riscurile unei fragmentări permanente a economiei globale în blocuri geo-politice cu standarde tehnologice diferite, cu sisteme transfrontaliere de plată diferite şi rezerve diferite de valută”, a spus Gouinchas.
De asemenea, reprezentanții FMI au precizat că războiul ruso-ucrainean a declanșat cea mai mare criză a refugiaților de la cel De-Al Doilea Război Mondial, de patru ori mai mare decât fluxul produs de conflictul din Siria.
Directorul executiv al FMI Kristalina Georgieva a anunțat că din cauza războiului declanșat de Putin, în lume va exista mai multă foamete, mai multă sărăcie și mai multe revolte sociale.
„Situaţia se poate înrăutăţi.Sancţiunile se pot înăspri. Pandemia de COVID poate să reapară în lume… Timpuri grele pentru politicieni”, a mai declarat șefa FMI.
Citește și articolul: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Menţinerea aprovizionării cu bunuri de primă necesitate, vitală pentru Europa