Sursa foto: Igsu.ro

Înaintea Paștelui, pompierii au început verificările la bisericile din toată țara, pentru a verifica siguranța cu privire la prevenirea incendiilor. În urma controalelor desfășurate, pompierii au dat amenzi în valoare de peste 300 de mii de lei și s-au luat măsuri de remediere a problemelor descoperite.

„În perioada sfintelor sărbători pascale, IGSU va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor înregistrate la nivel naţional iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților”, au transmis reprezentanții IGSU, potrivit news.ro.

De asemenea, pompierii au precizat că verificările au început încă de la începutul săptămânii, afirmând că se așteaptă la un număr foarte mare de participanți la Noaptea de Înviere. De altfel, aceștia au verificat și locuințele destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor.

Biserica Ortodoxă se pregătește pentru Paște

Inspectorii care au verificat bisericile au urmărit aspecte precum dotarea cu stingătoare, asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești, hidranți și căile de evacuare.

„Totodată, pe timpul acţiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoţii şi personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriaşilor, dar şi asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcaşelor”, a mai transmis IGSU.

Între 15-19 aprilie, pompierii au verificat peste 601 de locații la nivel național, aplicând 1.773 de sancțiuni, dintre care 140 de amenzi în valoare de 330 de mii de lei.   

În fiecare zi, peste 5 mii de pompieri sunt la datorie pentru acordarea asistenței medicale, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor în caz de pericol. Mai mult, aproape 600 de echipaje SMURD și 33 de unități de terapie intensivă mobilă sunt pregătite pentru a asigura urgențele medicale.

De asemenea, IGSU a anunțat că au fost mobilizate 57 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 151 echipaje pentru descarcerare.

Recomandările pompierilor pentru Noaptea de Înviere

Pentru a evita orice fel de incidente în timpul slujbei din Noaptea de Înviere, pompierii recomandă ca toate lumânările și candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau altor textile. Mai mult, se va evita deplasarea cu lumânări aprinse în mașini.

De asemenea, se recomandă parcarea mașinilor în apropierea bisericilor doar dacă nu se blochează căile de acces destinate pompierilor.

„E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol”, au concluzionat reprezentanții IGSU.   

Citește și: Patriarhul Daniel, îndemn pentru credincioşi cu ocazia sfintelor Paşti: Să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina

Articolul precedentDezastru pe șantierele de construcții de pe litoral, avertizează Garda Națională de Mediu
Articolul următorMinistrul Finanțelor nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internațional
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.