Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași derulează în această dimineață zeci de percheziții în Iași la persoane bănuite de camată.

Anchetatorii fac cercetări în două dosare distincte, pentru a destructura activitatea a două grupuri infracționale, în cadrul acțiunii care se derulează împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași și cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galați, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoșani, SCCO Vrancea, dar și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

În total, sunt puse în aplicare 42 de mandate de percheziție domiciliară în cele două cauze penale, suspecții fiind cercetați pentru camătă, spălarea banilor și tentativă la înșelăciune.

Potrivit DIICOT, cele două grupuri infracționale au fost constituite de la începutul anului 2021 pe raza municipiului Iași, membrii grupării ocupându-se de acordarea de împrumuturi bănești cu camătă, pentru care dobânzile erau cuprinse între 20 și 120%, ba chiar putând ajunge și până la 400%.

Din ce s-a stabilit până acum în timpul anchetei, membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare, dar care, totodată, aveau diverse afaceri sau erau împătimiți ai jocurilor de noroc. Totodată, Poliția Română a dezvăluit că membrii grupărilor acordau astfel de împrumuturi inclusiv funcționarilor din instituții publice și persoanelor care ar săvârși diverse infracțiuni.

Datele strânse până acum în timpul anchetei au relevat că, „în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate”.

Anchetatorii spun că totul era gândit de cămătari astfel încât să fie siguri că persoanele împrumutate se vor achita de sumele pe care le solicitau înapoi. Inclusiv prin violențe fizice și amenințări.

După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolul precedentUn bărbat a atacat un centru al Poliţiei de Frontieră, după care s-a sinucis
Articolul următor7 ani de la tragedia „Colectiv”. Ponta: „În 7 ani nu a făcut nimeni măcar un centru de arși în România”