Sursă foto: Facebook/Dispeceratul Național Salvamont
Sursă foto: Facebook/Dispeceratul Național Salvamont

Serviciile Salvamont dispun de autospeciale de ultimă generație, echipate cu mijloace speciale de avertizare, luminoase și sonore.

Cu toate acestea, legislația în vigoare nu permite ca acestea să fie folosite în caz de urgență.

Salvamont insistă asupra folosirii mijloacelor de avertizare: ”Agonia deplasării echipelor de intervenție Salvamont fără prioritate în trafic, continuă”

Reprezentanții Dispeceratului au explicat că instituția reprezintă un serviciu de urgență, căruia un act normativ îi dă obligații și responsabilități și dotari corespunzătoare pentru intervenție, ambulanțe și autospeciale.

Totuși, aceste servicii nu sunt corelate cu un alt act normativ care să le dea dreptul salvatorilor să apese butonul, prin care să folosească mijloacele de semnalizare acustice și luminoase.

Foto: Facebook/Dispeceratul Național Salvamont

Aceste semnale asigură prioritate în trafic, iar butonul ar putea face diferența dintre viață și moarte.

În acest moment, actul normativ care poate reglementa această problemă este în Camera Deputaților, are ultimele trei avize obținute favorabil, dar mici diferențe în redactarea avizului, impun reunirea celor trei comisii emitente și stabilirea unei redactări unice”, au transmis reprezentanții instituției.

De la începutul anului, proiectul de lege este pus săptămânal pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, sub rezervă primirii acestui raport, dar fără nici un rezultat

Peste 5000 de intervenții au avut salvamontiștii din întreaga țară de la începutul anului și doar în două zile din acest an nu au fost înregistrate accidente pe munte. Din păcate, la toate aceste accidente, deplasarea către munte a salvamontiștilor este îngreunată de traficul care sufocă toate orașele și principalele artere rutiere”, conclude Dispeceratul Național Salvamont.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu îl amenință pe ministrul Energiei: ”Voi depune încă o plângere penală pentru abuz în serviciu”
Articolul următorLa împlinirea a 94 de ani, un veteran de război este sărbătorit de Ministerul Apărării Naționale
Jurnalist full-time / Pesimist part-time