Aurel Vainer, fostul președinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a murit la vârsta de 89 de ani.

David Saranga, ambasadorul Israelului, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Aurel Vainer a încercat, de-a lungul timpului, să protejeze comunitatea evreilor români şi de a pune în lumină istoria şi contribuţia acesteia la dezvoltarea ţării. Fostul președinte al Federeației Comunităților Evreiești din România a fost „un lider extraordinar” și un „om în care am găsit întotdeauna un partener de excepție”.

„Vom preţui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunităţii evreieşti, relaţia lui strânsă cu Israelul şi contribuţiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”, a scris ambasadorul Israelului, David Saranga, duminică, pe pagina sa de Facebook.

O viață dedicată protejării comunității evreiești din România

Aurel Vainer s-a născut la 10 ianuarie 1932, la Botoșani, și a desfășurat o activitate în cercetare. El a publicat articole pe teme economice și cărți de comerț interior și marketing.

Zeci de mesaje au început să apară în spațiul public după moartea lui Aurel Vainer. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a postat pe un site de socializare că fostul președinte al Federeației Comunităților Evreiești din România a fost un adevărat „luptător neobosit” împotriva antisemitismului.

„Plecarea sa dintre noi este o mare pierdere pentru întreaga societate românească, nu doar pentru comunitatea evreiască. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Ciucă pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a precizat că decesul lui Aurel Vainer reprezintă o pierdere importantă pentru România. Liderul PSD a amintit de implicare sa în susținerea comunității evreiești și punerea în valoare a patrimoniului.

„Implicarea, determinarea, înţelepciunea şi energia de care a dat dovadă, în toţi aceşti ani în susţinerea comunităţii evreieşti, în păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului acesteia sub toate formele sale, precum şi în cultivarea memoriei Holocaustului în societatea românească, vor rămâne întotdeauna în amintirea noastră. Drum lin, Aurel Vainer!”, a scris Ciolacu, pe pagina de Facebook.

În perioada postcomunistă a deţinut trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Ploiești: Cinci tineri, cercetați pentru distrugerea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc

Articolul precedentPeste 7 milioane de români s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19
Articolul următorEuroparlamentarul Cristian Terheș acuză Parlamentul European de lipsă de transparență
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.