După ce în luna decembrie era izgonită din Tg Mureș firma de salubritate Brantner Veres SA Cluj, care câștigase licitația în luna noiembrie dar nu își putea desfășura activitatea din cauza vandalizării sistematice a containerelor de gunoi, pe data de 27 iunie salubrizarea din oraș a fost preluată de Polaris M Holding Constanța și Urban Grup Environment din București, care de la începutul lunii iulie se confruntă cu aceleași sabotaje, punctele de colectare a deșeurilor sunt vandalizate, gunoaiele sunt împrăștiate pe străzi, publele sunt incendiate.
Reprezentanții Polaris M Holding și Urban Grup Environment au demonstrat cu fotografii și înregistrări video că toate aceste distrugeri sistematice sunt opera unui grup infracțional care acționează la ordin.
Suspiciunile duc către operatorul Sylevy Salubriserv SRL din Ceuașu de Câmpie, județul Mureș, care a deținut monopolul salubrizării în Mureș. Astfel de sabotaje s-au produs și în 2021, după ce Primăria Tg Mureș a reziliat contractul cu Sylevy Salubriserv, dar și după ce alți operatori au câștigat licitațiile pentru salubrizare, în noiembrie 2022, când salubrizarea era preluată de Brantner Veres și în iulie 2023, după ce salubrizarea a fost preluată de Polaris și Urban Grup Environment.
În 2023, Târgu Mureș era îngropat în gunoaie. După trei încercări eșuate, colectarea a fost preluată de Polaris M Holding și Urban Grup Environment
Firma Brantner Veres Cluj a câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor în Tg Mureș în noiembrie 2022, dar nu a reușit să își desfășoare activitatea din cauza sabotajelor. Angajații Brantner au identificat mașini ale Sylevy Salubriserv din care se aruncau intenționat cantități mari de deșeuri, în anumite locuri din oraș.
„Aduceau gunoi noaptea și îl lăsau la anumite puncte de colectare. Astăzi colectam și mâine era de parcă nu am colectat de o săptămână. Se duceau la puncte de colectare îngropate, le răvășeau, ca să prezinte că noi nu ne facem treaba”, declara Cătălin Șaguna, fost director al Brantner Veres la Tg Mureș.
Ca urmare a rezilierii contractului cu Brantner Veres Cluj, începând cu data de 4 ianuarie nu mai exista un operator de salubritate pentru Zona 2 din județul Mureș, care cuprindea Tg Mureș și 18 comune. Temporar, colectarea a fost realizată de Sylevy Cleaning, o altă firmă controlată de familia Ilyés, care deține și Sylevy Salubriserv. În martie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș a lansat procedura de urgență pentru desemnarea unui nou operator care să colecteze deșeurile în Zona 2 pentru o perioadă de 18 luni.
După trei încercări eșuate, în iunie a fost desemnată câștigătoare Asocierea Polaris M Holding Constanța – Urban Grup Environment București. Pe 27 iunie, era semnat contractul dintre ADI Ecolect Mureș și noul operator.
Chiar dacă durata contractului era de numai un an și jumătate, cele două firme de salubritate dădeau asigurări că vor să își facă bine treaba, insistând chiar pe parteneriatul cu mureșenii pentru realizarea colectării selective a deșeurilor:
„După zilele de mobilizare, deşeurile nu vor mai fi o problemă. Însă, nu ne limităm doar la colectarea eficientă a deşeurilor. Am venit aici cu obiectivul clar de a respecta ţintele de colectare şi invităm cetăţenii să devină partenerii noştri în colectarea separată a deşeurilor. Cum? Să colecteze separat plasticul, hârtia, sticla şi metalul, iar deşeurile reziduale și biodegradabile să le depoziteze separat”, declara Marius Secăreanu, reprezentantul Polaris M. Holding & Urban Grup Environment.
Primele 16 „gunoiere” și 91 de muncitori au sosit în ziua semnării contractului. În câteva zile au fost colectate 4.000 tone de gunoaie
Pentru că situația de criză era mai presantă la Tg Mureș, „orașul trandafirilor” fiind asaltat gunoaie, cele două firme aveau la dispoziție 5 zile pentru asigurarea parcului auto de „gunoiere”, angajarea muncitorilor și obținerea autorizațiile necesare. Principala problemă era angajarea muncitorilor, pentru că și Brantner se confruntase cu faptul că personalul disponibil pe plan local, era în continuare plătit, fără să muncească, de fostul angajator, Sylevy Salubriserv.
Polaris M Holding și Urban Grup Environment au acționat chiar de a doua zi, aducând angajații de la sute de kilometri. Contractul a fost semnat pe 27 iunie, la ora 14.00, iar în seara acelei zile soseau la Tg Mureș primele 16 mașini de colectare a deșeurilor și 91 de șoferi și încărcători aduși de la Constanța și București.
În primele 24 de ore au fost ridicate din cartierele orașului 300 de tone de gunoaie. Noii operatori au reușit să asigure colectarea deșeurilor din cele 18 comune din Zona 2, dar mai important este că au scos din mizerie orașul Tg Mureș, de unde au colectat în câteva zile peste 4.000 de tone de gunoaie.
Polițiștii de la „Investigații Criminale” au intervenit după primele atacuri în stil mafiot
Dar în pofida acestor eforturi pentru scoaterea orașului din mizerie, reprezentanții Polaris M Holding și Urban Grup Environment s-au confruntat, din primele zile, cu sabotaje organizate după scenarii identice cu cele din 2021 și 2022, cu containerele distruse sistematic și gunoaie împrăștiate prin cartiere. Mai nou, în iulie 2023 au început să fie incendiate containerele de gunoi.
Repetarea sistematică a acestor distrugeri a intrat în atenția Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș.
În noaptea de 22/23 iulie, printr-un apel la 112 era solicitată intervenția pompierilor după ce pe strada Sârguinței s-a produs un incendiu la un punct de colectare a gunoaielor. „Pompierii din Mureș au fost solicitați să intervină pe data de 22 iulie, la ora 22, la un incendiu. Mai exact, trei tomberoane au ars pe strada Sârguinței din Tg Mureș”, preciza Alexandra Călușeri, purtător de cuvânt al ISU Mureș.
Pentru că era vorba de un incendiu produs intenționat care se putea solda cu consecințe grave, au fost sesizați și polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Tg Mureș, care împreună cu pompierii au efectuat primele cercetări.
Polițiștii de la „Investigații Criminale” au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.
Situație de criză. Primăria instalează camere de supraveghere, iar Poliția Locală monitorizează cele 300 de puncte de colectare din oraș
Nu era primul caz de distrugere și incendiere a containerelor de gunoi: „Pot să vă confirm că au mai fost astfel de acte de vandalism, însă nu ne așteptam la acte de piromanie, la incendieri de genul acesta. Noi am centralizat toate aceste pagube, le-am sesizat ADI-ului și instituțiilor care sunt abilitate să demareze anchete în acest sens, respectiv Poliția și Poliția Locală”, declara pentru Radio Tg Mureș, Mihai Teodor, purtătorul de cuvânt al operatorului de salubritate
Repetarea cazurilor de vandalizare și incendiere a containerelor de gunoi a alertat și autoritățile locale. Primarul din Tg Mureș, Soós Zoltán a anunțat că vor fi instalate camere de supraveghere la punctele de colectare.
„Ar trebui monitorizate sau montate camere, iar achiziția lor durează. Poliția Locală sporește patrulele, dar fiind peste 300 de puncte de colectare este destul de dificil să fie prezenți pestet tot”, declara primarul Soós Zoltán.
Ecolect Mureș a cerut Poliției să descopere autorii atacurilor: „zilnic pubele sunt răsturnate, vandalizate, deteriorate”
Pentru a treia oară în ultimii doi ani, orașul Tg Mureș era invadat de gunoaie din cauză că era sabotată în stil mafiot activitatea operatorilor de salubritate cu care a încheiat contracte ADI Ecolect Mureș.
Pe data de 19 iulie, Asocierea Polaris M Holding SRL & Urban Grup Environment SRL a sesizat ADI Ecolect Mureș cu privire la vandalizarea punctelor de colectare a deșeurilor, anexând la sesizare zeci de fotografii și un DVD cu filmările distrugerilor de la punctele de colectare a gunoiului.
Prin adresa nr 4.246/25.07.2023, ADI Ecolect a adresat IPJ Mureș un denunț prin care semnala că persoane necunoscute vandalizează zilnic punctele de colectare a deșeurilor.
„Reprezentanții Asocierii au arătat faptul că incidentul semnalat nu este unul izolat, zilnic pubele sunt răsturnate, vandalizate, deteriorate și deșeurile depuse selectat sunt amestecate” se spune în adresa ADI Ecolect către IPJ Mureș.
„Din păcate în ultimele zile au fost niște acte de vandalism care nu au fost unice și au fost depuse sesizări la intituțiile competente pentru a face cercetările necesare și sperăm ca făptășii să fie aduși în fața cunoștinței publice”, declara în presa locală Andreea Toth, director ADI Ecolect Mureș.
Este posibil ca sabotajele să fie puse la cale de patronul Sylevy Salubriserv, căruia monopolul salubrizării i-a adus profituri de 20 milioane lei
Este în derulare ancheta Parchetului Judecătoriei Tg Mureș și până la finalizarea acestei anchete nu se știe cine e în spatele acestor atacuri în stil mafiot.
Dar la Tg Mureș sunt vehiculate informații potrivit cărora aceste sabotaje care s-au produs cu metode indentice în 2021, 2022 și 2023, ar fi puse la cale de Ilyés Dionisie, administratorul Sylevy Salubriserv SRL din Ceuașu de Câmpie, firma care până în 2021 a deținut monopolul salubrizării din Tg Mureș și o mare parte a județului. Aceste distrugeri ar fi un răspuns la pierderea contractelor care în ultimii ani au adus Sylevy Salubriserv profituri nete de 19.549.000 lei.
În ianuarie 2021, CJ Mureș a reziliat contractele cu Sylevy Salubriserv SRL, din cauza refuzului sistematic al operatorului de a-și îndeplini obligațiile contractuale, iar în februarie 2021 și primarul din Tg Mureș, Soós Zoltán a reziliat contractul cu Sylevy Salubriserv susținând că firma facturează mai mult decât colectează. După această pierdere a monopolului salubrizării, s-au produs cele trei crize în care orașul Tg Mureș a fost invadat de gunoaie.
În primăvara lui 2021, după rezilierea contractului cu Sylevy Salubriserv, la Tg Mureș s-a produs un dezastru ecologic prin vandalizarea containerelor și împrăștierea gunoaielor în cartierele orașului. Au fost identificate peste 969 de puncte în care erau aruncate gunoaie.
Se bănuia că aceasta era reacția patronului Sylevy Salubriserv, Ilyés Dionisie, la rezilierea contractului. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Tg Mureș a constatat „existenţa unei situaţii de urgenţă sanitară în municipiul Târgu Mureş, cele 969 de locaţii în care au fost identificate deşeuri punând în pericol sănătatea populaţiei”. Pe 11 iunie 2021 era declarată „starea de urgență sanitară” și primarul Soós Zoltán a fost nevoit să își recunoască înfrângerea, recurgând din nou la serviciile Sylevy Salubriserv SRL pentru a ridica gunoaiele din oraș.
În 2022, ADI Ecolect a organizat licitația pentru colectarea deșeurilor menajere din Zona 2 și Tg Mureș până în 2024. A fost declarată câștigătoare firma Brantner Veres SA din Cluj, care și-a început activitatea în noiembrie 2022.
La începutul lui decembrie 2022, la o lună după preluarea colectării deșeurilor, reprezentanții Brantner se confruntau cu războiul împotriva firmei lor. Ei susțineau că „angajații Brantner au identificat mașini din care se aruncă intenționat cantități mari de deșeuri, în anumite locuri din oraș”, iar în multe cartiere erau vandalizate containerele de gunoi, iar gunoaiele erau împrăștiate.
După rezilierea contractului cu Brantner Veres, o perioadă colectarea deșeurilor a fost realizată de Sylevy Cleaning SRL, altă firmă a familiei Ilyés, dar era organizată și procedura de urgență pentru desemnarea operatorului care să colecteze deșeurile din Tg Mureș și cele 18 localități. A fost desemnată câștigătoare Asocierea Polaris M Holding Constanța & Urban Grup Environment.
În iulie 2023, pentru a 3-a oară punctele de colectare a gunoaielor din Tg Mureș au fost devastate sistematic, gunoaiele împrăștiate, containerele incendiate. Toate aceste „coincidențe” nu pot fi întâmplătoare și sugerează că de fapt acesta este răspunsul patronului Sylevy Salubriserv la pierderea monopolului colectării deșeurilor din Tg Mureș.
Consiliul Concurenţei a investigat Sylevy Salubriserv și alte două firme pentru trucarea licitațiilor pentru salubrizarea din Mureș
Monopolul deținut de Sylevy Salubriserv SRL în salubrizarea din Mureș a atras și atenția Consiliului Concurenței, care în urmă cu doi ani a declanşat o investigaţie privind trucarea a 11 licitații organizate în perioada 2017 – 2019 pentru delegarea serviciilor de salubrizare.
„Practic, investigaţia vizează o posibilă înțelegere între 3 companii, Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL şi Servicii Salubritate Bucureşti SA, pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș.
Autoritatea de concurență suspectează că firmele s -au înţeles asupra licitațiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. În acest fel, primăriile au achiziționat serviciile de salubritate la prețuri mai mari, crescute artificial, decât dacă companiile s-ar fi concurat în mod real”, se preciza în comunicatul consiliului.
Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile celor trei firme, a ridicat documente, dar rezultatul investigației nu a fost publicat în raportul anual.
Patronul Sylevy Salubriserv, Ilyés Dionisie, neagă acuzațiile, dar susține că poate face colectare la concurență cu operatorul oficial
Lucrurile ar fi putut fi clarificate într-o emisiune de la Realitatea TV la care a fost invitat să își susțină punctul de vedere și administratorul Sylevy Salubriserv, Ilyés Dionisie. Dar intervenția acestuia n-a adus nicio clarificare.
Spre exemplu, la întrebarea moderatoarei, „este adevărat că mai mulți angajați ai dumneavoastră au fost surprinși în timp ce împrăștiau gunoaiele din centre de colectare din Târgu Mureș și purtau haine cu inscripțiile firmei dumneavoastră?”, răspunsul lui Ilyés Dionisie a fost ferm: „Nu este adevărat!”.
Chiar dacă i s-a replicat că „sunt dovezi!”, răspunsul său a fost același.
A mai fost întrebat dacă firma sa colectează în continuare deșeuri din Tg Mureș, acțiune ilegală în condițiile în care există un operator desemnat de administrația locală prin procedura de achiziție publică și cu care ADI Ecolect a încheiat un contract. Întrebarea a fost următoarea: „Este adevărat că o mașină de colectare a gunoiului cu inscripțiile firmei dumneavoastră a fost surprinsă săptămâna trecută în timp ce colecta gunoiul de la un restaurant din Tg Mureș?”.
Răspunsul lui Ilyés Dionisie a fost de tipul „2 în 1”. Mai întâi a negat, afirmând că „nu este adevărat”, dar apoi a continuat: „Chiar dacă era adevărat, puteam să fac, că firma respectivă nu are licență de la ANRSC pe Târgu Mureș”.
De fapt, „firma respectivă”, adică asocierea Polaris M Holding & Urban Grup Environment, nici nu este obligată să aibă licență pentru Tg Mureș, deoarece a fost desemnată printr-o procedură de urgență și legislația ANRSC prevede că nu este necesară obținerea licenței într-o situație de criză, în care o localitate este îngropată în gunoaie.