Gheorghe Nichita (foto ziare.com)

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, a fost ridicat aseară de polițiștii din Vaslui și depus în penitenciar, ca urmare a faptului că a fost condamnat definitiv într-un dosar în care Direcția Națională Anticorupție îl trimisese în judecată pentru mai multe fapte, toate legate de faptul că folosise Poliția Locală pentru a-și spiona fost amantă.

După o primă sentință de 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pronunțată în septembrie 2020, ieri Curtea de Apel Iași a dat o soluție definitivă.

În toți anii în care Gheorghe Nichita a fost judecat, multe dintre fapte s-au prescris, iar pedeapsa a fost mișcorată la 5 ani, însă aceasta nu a însemnat că fostul edil a scăpat de închisoare. În cauză, judecat și condamnat a fost și fostul șef al Poliției Locale Iași, care a acționat la ordinele lui Nichita:

Respinge ca tardiv apelul declarat de Politia Locală a Municipiului Iaşi împotriva sentinței penale a Tribunalului Iaşi. Admite apelurile declarate de DNA-Serviciul Teritorial Iaşi, inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Nichita Gheorghe împotriva sentinței penale a Tribunalului Iaşi, sentință pe care o desființează în parte, în latură penală şi civilă.

Rejudecând cauza, în limitele desființării: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 2 luni închisoare aplicată inculpatului Nichita Gheorghe în pedepsele componente de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, două pedepse de câte 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, respectiv instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, cu înlăturarea sporului de 1 an şi 2 luni închisoare.

Încetează procesul penal pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Majorează cuantumul pedepsei aplicate pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, de la 4 ani la 5 ani închisoare.

Majorează pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) (dreptul de a ocupa funcţia de primar) şi k) Cod penal, de la 4 ani la 5 ani. Mentine pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) (dreptul de a ocupa funcţia de primar) şi k) Cod penal.

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 5 luni închisoare aplicată inculpatului Hliboceanu Liviu Mihai în pedepsele componente de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, şi 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu înlăturarea sporului de 5 luni închisoare.

Încetează procesul penal pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Înlătura aplicarea dispoziţiilor art. 35 alin. 1 Cod penal în raport de infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpatului Hliboceanu Liviu Mihai. Menţine pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) g) ( dreptul de a ocupa funcţia de poliţist local, funcţia de director general al Poliţiei Locale) şi k) Cod penal pe o perioadă de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Mentine pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) (dreptul de a ocupa funcţia de poliţist local, funcţia de director al Poliţiei Locale) şi k) Cod penal, ca pedeapsă accesorie.

Obligă inculpaţii Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai, în solidar, să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 13 429,13 lei. Menţine măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr. 57/P/2015 din data de 29.09.2015 şi ordonanța nr. 57/P/2015 din data de 24.11.2015, prin care s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Nichita Gheorghe şi prin încheierea Curtii de Apel Iaşi din 22.02.2022 prin care s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra contului bancar deţinut de inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, până la concurenţa sumei de 13 429,13 lei.

Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii şi înlătură dispoziţiile contrare. Obligă partea civilă Politia Locală a Municipiului Iaşi la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de solutionarea apelului. Definitivă. Pronunţată astăzi 30.08.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”.

Ulterior pronunțării acestei sentințe, potrivit Mediafax, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a anunțat că oamenii legii l-au ridicat pe fostul primar, dat fiind că „pe numele acestuia, Tribunalul Iaşi a emis astăzi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pe o perioadă de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în seviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

În urmă cu 7 ani, Nichita, pe atunci primar, a fost acuzat că şi-a spionat amanta din Primărie, inclusiv cu ajutorul unor angajaţi ai Poliţiei Locale, folosind totodată resursele acestei instituții, aflate sub coordonarea sa.

Fostul primar a ieşit din închisoare în octombrie anul trecut, după ce a fost condamnat pentru luare de mită – 10% dintr-un contract de aproape 83 milioane de lei.

În prezent, Nichita mai este judecat și într-un alt dosar de corupție, alături de actualul edil al Iașiului, Mihai Chirica, pentru fapte din 2013, când, împreună cu alți inculpaţi, „au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”.

Articolul precedentSecretar de stat în Ministerul Proiectelor Europene și oameni de afaceri, acuzați de fapte de corupție. Cum se împărțeau fondurile europene
Articolul următorIohannis, de Ziua Limbii Române: ”Este sărbătoarea celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc şi simt româneşte”