Gheorghe Nichita a fost eliberat din penitenciar

Fostul edil al Iașiului a fost condamnat, în august 2020, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită

Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita a fost eliberat din închisoare, unde executa o pedeapsă de cinci ani pentru luare de mită, în baza unei instanțe a Tribunalului Botoșani, potrivit portalului intanței, transmite Agerpres. Magistraţii Tribunalului Botoşani au respins acţiunea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, care au contestat decizia din 30 iulie a Judecătoriei Botoşani de punere în libertate a lui Nichita. De altfel, de numele lui Nichita se mai „leagă” o condamnare, de 5 ani și 2 luni, cu executare, într-un alt dosar (fapte de corupție), iar sentința, care este nedefinitivă, a fost dată la mai puțin de două luni după ce fostul primar a fost închis.

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 714 din 30 iulie 2021, pronunţată în dosarul nr. 6328/193/2021 al Judecătoriei Botoşani. Cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 19 octombrie 2021”, se arată în minuta instanței.

Mită de 10% dintr-un contract de aproape 83 de milioane de lei

Potrivit rechizitoriul DNA, Gheorghe Nichita a fost acuzat că a luat mită de 10% dintr-un contract de aproape 83 milioane de lei. „În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”, au transmis, la acel moment, procurorii.

Gheorghe Nichita, eliberare condiționată la mai puțin de un an de la încarcerare

Articolul precedentUndeva, în România, există o breșă de logică
Articolul următorManageri de spital, în vizorul ANI: unul își angaja rudele, altul făcea bani și din consultații medicale