Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat Comisia de disciplină, în cazul a 9 persoane, printre care doi foști manageri de spitale, funcționari publici sau chiar angajați ai unui penitenciar din țară.

Dintre cele 19 persoane menționate de ANI, trei nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, însă nu este exclus să atace în instanță actele administrative emise de instituție.

Din ce se arată într-o informare oficială, în cazul unui fost manager de spital s-a constatat că a semnat actele prin care au fost angajate persoane cu care se înrudea, în timp ce al doilea acorda consultații și la cabinetul privat, deși legea interzice acest cumul.

Concret, fostului manager al Spitalului „Dr. Karl Diel” Jimbolia, județul Timiș, i se reproșează că s-a aflat în conflict de interese administrativ: „În perioada exercitării funcției de manager (05 decembrie 2017 – 31 martie 2021), CÎRLIG DANIELA, întrucât a încheiat și semnat în calitate de manager al spitalului, acte administrative cu privire la încadrarea și promovarea profesională a unor rude și afini, în cadrul Spitalului „Dr. Karl Diel” Jimbolia, încălcând prevederile art. 178, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006”.

În conflict de interese administrativ ar fi și Liviu Militaru, secretarul general al comunei Sălcuța, județul Dolj, care, potrivit comunicatului ANI, „a întocmit două acte administrative privind avansarea și promovarea în funcția contractuală a soției sale, respectiv numirea acesteia în funcție publică, prin modificarea statului de funcții al Primăriei Sălcuța. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”.

Același verdict a fost de ANI și unui funcționar public de conducere în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Tulcea, Mariana Aurora Rahău, care, „în perioada 10 iulie 2017 – 19 martie 2020, având un interes personal de natură patrimonială, a semnat și avizat înscrisuri referitoare la două societăți comerciale al căror administrator este soțul acesteia, încălcând dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 79, lit. a) și c) din Legea nr.161/2003”.

Printre incompatibilități și conflicte de interese, Agenția Națională de Integritate a făcut cunoscută și o altă situație, a unui funcționar public cu statut special în cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea, în cazul căruia a fost sesizată comisia de disciplină: „În perioada exercitării funcției publice cu statut special, IANA COSMIN-ADRIAN s-a implicat în activități privind și aflate în legătură cu o societate comercială, încălcând prevederile art. 45, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului”.

Cel de-al doilea manager de spital care a încălcat legea în momentul cât deținea funcția este Valeria Badea, care conducea Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbarcea” Brașov. Aceasta ar fi fost în stare de incompatibilitate, întrucât „în perioada iunie 2016 – ianuarie 2019,a exercitat simultan funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” Brașov și cea de medic titular în cadrul propiului Cabinet Medical De Obstetrică – Ginecologie, încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006”.

Potrivit aceleiași surse, alte patru persoane au încălcat regimul juridic al incompatibilităților, printre acestea fiind cei doi angajați ai Penitenciarului Iași:

MAGHIAR MARCEL, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, județul Bihor – exercită simultan cu funcția de director-financiar contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și funcțiile de administrator în cadrul unei societăți comerciale (începând cu data de 22 noiembrie 2016) și cenzor în cadrul unei alte societăți comerciale (începând cu data de 14 mai 2021), încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006. Menționăm faptul că MAGHIAR MARCEL a mai exercitat funcția de cenzor simultan cu funcția de director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și în perioada 04 mai 2018 – 04 mai 2021, încălcând prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006.

MITON CONSTANTIN IULIAN, funcționar public cu statut special în cadrul Penitenciarului Iași – Începând cu data de 06 martie 2019 se află în stare de incompatibilitate, întrucât, deține și exercită simultan cu funcția publică cu statut special și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public cu statut special, încălcând prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

VRANCIU ANDREI GENOVEL, funcționar public cu statut special în cadrul Penitenciarului Iași – În perioada 06 martie 2019 – 06 februarie 2020, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public cu statut special, încălcând prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

LAD IOAN FLORIN, funcționar public în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 aprilie 2003, întrucât deține și exercită simultan cu funcția publică în cadrul A.J.F.P. Hunedoara și funcția de expert tehnic judiciar în sectorul privat, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 94, alin. (1) (text în vigoare până la data de 01.01.2011) și dispozițiile art. 96 alin. (1) (text în vigoare începând cu data de 01.01.2011) din Legea nr. 161/2003”.

Articolul precedentGheorghe Nichita a fost eliberat din penitenciar
Articolul următorCiolacu nu o vrea nici pe Mihăilă la Sănătate