Mihai Chirica, „liber” la judecarea dosarului „Skoda”

Prejudiciul în acest dosar este de peste 500.000 de lei

Magistrații ieșeni au decis începerea procesului, pe fond, în dosarul „Skoda”, în care edilul Mihai Chirica este acuzat de abuz în serviciu, relatează presa locală. Decizia Tribunalului Iași este definitivă și vine la fix un an de la trimiterea în judecată a celui care la momentul faptelor era viceprimar al municipiului Iași, cu drept deplin de semnătură, în condițiile în care îl înlocuia pe primarul Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat în acest dosar este de peste o jumătate de milion de lei. 

În același dosar este menționat și fostul primar, Gheorghe Nichita (aflat în stare de detenție, la momentul trimiterii în judecată, în altă cauză, și care între timp a fost eliberat), precum și trei persoane din cadrul Direcției Tehnice și Investiții, Serviciului Juridic, respectiv Serviciului Administrativ. Toți cei cinci inculpați sunt acuzați de abuz în serviciu, iar cu excepția lui Nichita, sunt trimiși în judecată în stare de libertate. 

În baza art. 347 Cod procedură penală raportat la art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de: inculpat CHIRICA MIHAI, inculpat CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, inculpat FLORESCU DOINA, inculpat NICHITA GHEORGHE, inculpat TOMORUG PETRU-DUMITRU, persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi împotriva încheierii nr. 448/a1 din data de 11.06.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Iaşi în dosarul nr. 1803/245/2021/a1, încheiere pe care o menţine. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă pe fiecare contestator să plătească statului suma de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Ia act că inculpaţii au fost asistaţi de avocaţi aleşi. Definitivă. Soluţionată în camera de consiliu şi pronunţată azi, 27.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Minuta Tribunalului Iași

Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Potrivit procurorilor, „în cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Durata contractului a fost de patru ani, iar prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative-teritoriale Municipiul Iași.

Reamintim că miercuri, 26 ianuarie, procurorii DNA au percheziționat biroul primarului Mihai Chirica, „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției comise în cursul anului 2018, după cum se arată în comunicatul DNA.

Percheziții DNA la Primăria Iași. Mihai Chirica: „Nu vă pot da mai multe detalii”

Articolul precedentVîlceanu (Fonduri Europene) vrea reformarea sistemului de pensii
Articolul următorMinistrul Bogdan Aurescu: „Sprijinim intens Kievul”