Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi24 că Rusia urmează să analizeze propunerile făcute atât de Statele Unite, cât și de NATO, precizând că și țara noastră a fost implicată în redactarea acestor documente.

„Sunt documente extrem de solide, care iau în calcul tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate europeană actuală, iau în calcul atât preocupările care au fost exprimate de Federația Rusă, dar în egală măsură subliniază foarte clar și preocupările pe care aliații le au față de Federația Rusă”, a detaliat ministrul de Externe.

Aurescu: „Noi sperăm că Federația Rusă va analiza cu atenție propunerile”

Totodată, Bogdan Aurescu a declarat că în următoarele două săptămâni va avea loc încă un rând de discuții între secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Lavrov.

„Deci există, dacă vreţi, un moment de circa două săptămâni în care dialogul mai are o şansă şi noi sperăm ca acest dialog să continue. (…) Noi sperăm ca dialogul să nu eșueze”, a spus ministrul de Externe, joi seară, la Digi24.

De asemenea, Aurescu a dat asigurări că NATO nu va interveni militar în cazului unui conflict între Rusia și Ucraina, dar cu toate acestea, Alianța Nord-Atlantică va sprijini forțele ucrainene. Ministrul de Externe a mai declarat că România nu se va implica militar și va sprijini sancțiunile impuse Rusiei în cazul unui atac.

„La nivelul Uniunii Europene pregătim un set foarte consistent de sancţiuni, iar aceste sancţiuni, aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, vor produce consecinţe masive”, a mai spus Aurescu.

Oficialul a subliniat faptul că NATO așteaptă un răspuns „responsabil” din partea Rusiei pentru ca dialogul să continue și să se revină la o situație de normalitate.

„Prin urmare, doar Federația Rusă știe în momentul de față ce urmează să se întâmple. Aceasta este speranța noastră și tot efortul diplomatic pe care l-am făcut în ultima perioadă, în diverse formate, este cu acest scop: dezescaladarea, reducerea tensiunilor, revenirea la o situație de normalitate”, a conchis Bogdan Aurescu.

România va primi militari din Franţa: o echipă tehnică franceză se află, în acest moment, în ţară

Articolul precedentMihai Chirica, „liber” la judecarea dosarului „Skoda”
Articolul următorSecretarul general al OCDE vine la București
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.