Secretarul general al OCDE vine la București

România se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale de politică externă.

Mathias Cormann, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) efectuează o vizită oficială în țara noastră vineri, 28 ianuarie.

Oficialul va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria de la ora 10:30, unde este programat evenimentul „Economy Survey of Romania.”

De asemenea, Cormann va fi primit de președintele Iohannis la Palatul Cotroceni de la ora 13:00. Șeful statului a salutat decizia Consiliului OCDE de lansare a negocierilor de aderare cu România.

OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare”, a scris şeful statului pe Facebook.

De asemenea, Executivul a subliniat că prin această decizie, România se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale de politică externă. Totodată, Guvernul și-a exprimat intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită.

Țara noastră și-a depus oficial candidatura în aprilie 2004, timp în care alte state din regiune cu economii mai slabe au aderat la OCDE.  Totodată, în 2016 și 2017, România și-a reînnoit candidatura.

Pe 25 ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră, alături de țări precum Bulgaria, Peru, Brazilia și Argentina.

Țara noastră, împreună cu Bulgaria și Croația au rămas singurele țări europene din regiune care nu fac parte din OCDE, în afară de statele din Balcani. Organizația are 38 de membri și deține peste 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Radu Puchiu, coordonator al Consiliului interministerial pentru relațiile cu OCDE, a declarat că România va deveni membru cel mai probabil în 2025.

„38 de țări au fost de acord cu soliditatea candidaturii României. E un cec în alb, dacă vreți, contra unei promisiuni, unui angajament al României că va îndeplini toate criteriile de a deveni membru. Sunt peste 20 de comitete tehnice (și subliniez, tehnice) prin care România trebuie să treacă și să primească acceptul tuturor membrilor”, a declarat Puchiu, potrivit economedia.ro.

Liderii G20 au aprobat taxarea multinaţionalelor cu minimum 15 la sută

Articolul precedentMinistrul Bogdan Aurescu: „Sprijinim intens Kievul”
Articolul următorMinistrul de Interne are de achitat facturi formate din patru cifre și nu speră la compensare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.