Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au în vizor un Secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și doi oameni de afaceri, pentru fapte care au legătură cu fondurile europene.

Cei trei sunt momentan suspecți – inculpați într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiuni care ar fi fost comise între anii 2015 – 2016.

Din ce au detaliat procurorii anticorupție, secretarul de stat Dan Dumitrescu era „simplu” consilier la cabinetul unui Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, postură din care, în anul 2016, a solicitat bani și alte foloase pentru ca un martor denunțător din dosar să aibă garanția că va câștiga proiecte cu finanțare europeană.

Totodată, cei doi oameni de afaceri sunt acuzați la rândul lor de trafic de influență și de complicitate.

În perioada februarie – august 2016, suspectul Dumitrescu Dan, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătății ce avea ca atribuție principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relația cu Parlamentul”, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani și alte servicii, printre care și încadrarea soției pe un post de psiholog într-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile) și ar fi primit de la acesta, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalți doi suspecți, suma totală de 67.000 lei.

Suspectul ar fi pretins și primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-și va exercita presupusa influență pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali, din cadrul mai multor ministere, în vederea atât a accesării, aprobării și derulării în condiții avantajoase a unor proiecte finanțate din fonduri europene pentru o asociație deținută de martor, cât și a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare.

În perioada august 2015 – ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în prezenta cauză, în contextul în care a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul mai multor ministere, i-ar fi propus aceluiași martor să participe la mai multe licitații, pe care l-ar fi asigurat că le va și câștiga, organizate de societatea sa în vederea obținerii unor fonduri europene.

În schimbul câștigării licitațiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro și 300.000 lei. De precizat este faptul că, două dintre licitații au fost anulate, iar în cazul celei de-a treia, câștigată de firma martorului, după executarea contractului și încasarea fondurilor europene, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior”, se arată într-un comunicat al DNA.

Articolul precedentCiolacu: ”PSD îi va proteja pe români pentru a rezista șocurilor produse de criza energetică”
Articolul următorFostul primar al Iașiului s-a întors la închisoare, după nici un an de libertate: sentință definitivă în dosarul în care a fost acuzat că își spiona amanta