Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, a vorbit aseară despre sistemul juridic din România, cu atât mai mult cu cât a fost, la un moment dat, ministru de Justiție.
Cazanciuc a deținut portofoliul la Justiție între 2013 și 2015, iar în acest moment consideră că țara noastră este departe de a fi pe drumul cel bun în ceea ce privește lupta anticorupție. Motivele sunt mai multe, iar vicepreședintele Senatului a discutat la AlephNews inclusiv despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau despre Curtea Constituțională a României.
Ceea ce este cert pentru Cazanciuc e că fenomenul corupției s-a adâncit în România, iar înainte de toate, trebuie făcută o analiză asupra modului în care s-a ajuns aici. Ca mulți alți politicieni, Cazanciuc înclină să îi dea dreptate președintelui Klaus Iohannis, care a afirmat că țara noastră a eșuat în a-și proteja ceățenii.
„În ultimii 2 ani, România stă mai rău la indicele corupției. (…) Corupția, fie a devenit mai adâncă, fie s-a sofisticat. Cred că președintele avea dreptate cu statul eșuat. Statul își pierde anticorpii în relația cu mediul infracțional.
De ce s-a ajuns aici? Trebuie făcută o analiză în CSAT. Unde sunt mulți bani, apar multe interese. Informatizarea a redus mica corupție. Cea mai mare problemă a României după 1989 este neadecvarea resursei umane la funcția publică.
Nu Constituția este de vină că se numesc fătuce în funcții publice. (…) Contractul social români – stat nu este respectat”, a declarat Robert Cazanciuc la Aleph News.
Cazanciuc nu a venit neapărat cu soluții, ci a vorbit despre modul în care poate fi recâștigată încrederea românilor. Aceasta în condițiile în care, potrivit propriilor susțineri, „două lucruri supără oamenii: durata proceselor și practica neunitară”. Iar aici, sunt două probleme stringente: desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și deciziile cu iz politic ale Curții Constituționale.
Cazanciuc a explicat care este, din punctul său de vedere, rolul Curții Constituționale în România – stat de drept. Și, chiar dacă au existat zvonuri potrivit cărora pe viitor s-ar pregăti pentru un post de judecător constituțional, acesta a afirmat că nu și-a pus această problemă. Ceea ce este cert e că „Ministerul Justiției va modifica Codurile Penale pentru a le pune în acord cu deciziile CCR”. Însă, chiar dacă a afirmat că CCR „nu ia decizii politice”, a recunoscut că este „un organism politico-jurisdicțional”, însă a punctat că „nu este a doua Curte Supremă de Justiție din România”.
„Trebuie să existe un dialog între sistemul judiciar și clasa politică. (…) Legile nu sunt făcute să ne încurce, ci să ne ajute. Ministerul Justiției va modifica Codurile Penale pentru a le pune în acord cu deciziile CCR”, a asigurat Cazanciuc.
Legat de SIIJ, potrivit acestuia, social democrații nu au avut în plan să desființeze Secția, ci să o facă să funcioneze. Însă au mers pe mâna partenerilor de coaliție și este convins că în final proiectul va fi unul bun, cu mici modificări la forma propusă în acest moment.
„În Parlament, am făcut o dezbatere largă pe Legile Justiției. Trebuie garantată independența judecătorilor. SIIJ nu a fost înființat ca un scut, ci ca o garanție.
Din anumite motive, SIIJ nu a funcționat cum trebuia. (…) Acum s-a găsit o formulă de compromis în coaliție. Cred că proiectul lui Predoiu va suferi modificări. Încercăm să înființăm o structură care să funcționeze”, a mai asigurat vicepreședintele Senatului.