Sorin Cîmpeanu (captură video)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, la Digi 24, că dacă se continuă trendul ascendent al cazurilor în Cluj, fapt care a dus și la un grad mare de ocupare al paturilor destinate pacienților Covid, cel mai probabil de săptămâna viitoare cursurile vor trece în sistemul online. De altfel, rata de infectare în municipiul Cluj-Napoca a ajuns, duminică, la 27,72 cazuri la mia de locuitori, „vârful” din valul anterior fiind depășit încă din 17 ianuarie.

Mai mult, potrivit Ministerul Sănătății, gradul de ocupare al paturilor Covid, pe Cluj, este de 67,5%, conform raportării de joi, ziua care este luată drept referință pentru deciziile din săptămâna următoare.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor Covid, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Totodată, acesta a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt la sută din totalul persoanelor care se află în spitale.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi Covid din 8.800, deci 8% din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni Covid, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a subliniat importanța testării în școli, afirmând că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza acestor teste de salivă.  

„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de  27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a dat asigurări că toate școlile, din toate județele au la dispoziție teste pentru testare o dată la două, trei zile. Mai mult decât atât, și că mai mult de judeţe au primit şi ultimul lot de peste cinci milioane de teste, iar cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite. Astfel că cele două elemente care pot limita răspândirea npii tulpini sunt la dispoziția elevilor și a cadrelor didactice. „Testarea şi respectarea regulilor sanitare rămâne o măsură extrem de importantă”, a concluzionat ministrul Educației.

Adriana Pistol: „Utilizarea acestor teste de două ori pe săptămână face diferenţa”

Articolul precedentRobert Cazanciuc, despre corupția din România: „Statul își pierde anticorpii în relația cu mediul infracțional”
Articolul următorCodrin Ștefănescu insistă: Dragnea stă mai bine în sondaje