Foto: enciclopediaromaniei.ro
Foto: enciclopediaromaniei.ro

În data de 30 decembrie 1947, Mihai I a fost silit să abdice.

Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind singurul urmaş legitim al lui Carol al II-lea.

Prima dată a urcat pe tron la vârsta de numai şase ani, pe 20 iulie 1927, deoarece tatăl său renunţase la prerogativele de moştenitor al Coroanei.

Fiind minor, atribuţiile regelui au fost exercitate de o Regenţă. În timp, instituiția şi-a pierdut din autoritate.

Carol al II-lea a profitat de divergenţele existente între formaţiunile politice şi, pe 8 iunie 1930, a fost restaurat pe tronul României

Acest act a îmbrăcat forma unei lovituri de stat, deoarece Constituţia prevedea clar că regele domneşte până la moarte sau până la abdicare, iar regele Mihai era în viaţă şi nici nu abdicase.

A doua domnie a survenit într-un moment dramatic pentru România. Este momentul când, în țară, au loc multiple pierderi teritoriale, survenite în vara anului 1940.

Mihai redevine rege al României, după abdicarea lui Carol al II-lea

Din cauza vârstei fragede (19 ani), Mihai l-a învestit cu puteri depline în stat pe generalul Ion Antonescu. Antonescu a fost și preşedintele Consiliului de Miniştri.

Pentru a elibera Basarabia şi nordul Bucovinei, generalul a angajat România în război de partea Puterilor Axei, armata română participând la campania din URSS.

După trei ani, Naţiunile Unite au întors soarta războiului în favoarea lor, armata română aflându-se într-o situaţie dezastruoasă. Antonescu a refuzat să semneze armistiţiul care prevedea condiţii foarte dezavantajoase pentru ţara noastră.

Totuși, clasa politică se temea că situaţia s-ar putea transforma într-o catastrofă. Sprijinit de liderii principalelor partide, regele Mihai l-a demis şi arestat pe Ion Antonescu. Evenimentul a avut loc în ziua de 23 august 1944.

Pe 30 decembrie 1947, Mihai I a fost silit să abdice

România a semnat armistiţiul cu URSS, însă, odată cu acest moment, ţara noastră a fost inclusă definitiv în sfera de influenţă sovietică.

De acest fapt a profitat Partidul Comunist Român, care în trei ani de zile a reuşit să acapareze întreaga putere de stat şi să elimine orice forţă de opoziţie faţă de noul regim.

Este ziua în care Mihai este forțat să abdice și ziua care stabilește finalul monarhiei.

După 50 de ani de exil, lui Mihai i s-a redat cetăţenia română şi i s-a permis să revină, definitv, în ţară

Revenirea a avut loc abia în 1997. Evenimentul a coincis cu mandatul preşedintelui Emil Constantinescu.

În prezent, familia regală se ocupă de reprezentarea externă a României. În plus, a făcut lobby în cancelariile occidentale pentru aderarea ţării noastre la NATO şi Uniunea Europeană.

Pe 30 decembrie 2007, Mihai a modificat Statutul Casei Regale, renunţând la legea salică de succesiune

După moartea sa, principesa Margareta, fiica cea mare, devine şeful Casei Regale a României.

Fostul suveran s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la ora 13:00, în Elveția. Decesul a survenit după o suferință îndelungată (leucemie și cancer de piele).

Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Mormântul se află lângă cel al reginei Ana, care fusese înmormântată pe 13 august 2016.

Surse: enciclopediaromaniei.ro, wikipedia.ro.

Articolul precedentRisc de avalanșe în Munții Rodnei
Articolul următorAglomerație pe Valea Prahovei. Se circulă bară la bară
Jurnalist full-time / Pesimist part-time