Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a comentat aseară la B1 TV una dintre cele mai „năstrușnice” idei de afaceri: comercializarea, la conservă, a unor excremente care ar proveni de la urși.

Conservele pot fi cumpărate pentru 40 de lei din Harghita și Covasna, firma producătoare fiind Lixid Project, companie care produce berea şi chipsurile ”Csíki Sör” şi ”Csíki Csipsz” și care, potrivit lui Horia Constantinescu, a mai fost amendată și în trecut, inclusiv pentru practici înșelătoare.

Din ce a detaliat președintele ANPC pentru sursa citată, „operatorul economic în cauză a mai fost sancționat și pentru alte abateri în trecut. Este cel pe a căror pungi cu chipsuri scria «Ținutul Secuiesc» ca «țară de origine»”. De altfel, și pe conservele în discuție scrie același lucru: excrementele sunt autentic-secuieşti.

Codul consumului ne explică clar că nu putem avea produse ce pun în pericol sănătatea consumatorilor, pentru că a te juca cu excremente, mă gândesc, ale oricărei alte ființe, nu este nici recomandat și cu siguranță este periculos pentru sănătate”, a atras atenția Horia Constantinescu, care, sarcastic, a adăugat că poate „îl arunci prin curte și calci în el ca să ai noroc, dar toate astea trebuie explicate. Atât timp cât nu sunt explicate, produsul nu are ce să caute pe piață”, a mai subliniat președintele ANPC.

În același timp, Horia Constantinescu a mai avertizat și asupra aspectului că pe eticheta conservelor cu excremente de urs scrie că nu conține gluten și conservanți, ceea ce l-ar face un produs vegan.

Cu siguranță nu putem vorbi de un produs vegan, în primul rând, și dacă ar fi să o luăm în amănunt, cu siguranță sunt multe contradicțiile pe care le-am putea depista într-o acțiune de control. În primul rând, cred că, așa cum spuneați, vorbim de o glumă nepotrivită la nivelul celui care s-a gândit să ambaleze astfel de produse, probabil cu un mesaj ascuns sau de înțeles numai pentru cel care a ales acest mod de a se juca. (…)

Cu siguranță ar fi trebuit aceste informații să le pună la dispoziția consumatorului, pentru că oricare dintre aceste destinații ar trebui clar explicată pentru a stabili la ce folosește un produs pus pe piață. Nu putem pune pe piață conserve, nu știu, cu orice ne trece prin minte numai pentru că ni se pare că suntem noi, nu știu, deținem o formă de ghidușie abstractă.

Suntem într-o situație pe care cu siguranță, am discutat astăzi cu colegii mei, o vom gestiona în zilele următoare”, a asigurat Horia Constantinescu.

Articolul precedentControale ANPC în Târgoviște: 15 operatori economici, buni de plată cu peste 200.000 lei
Articolul următorRezultatul votului de la Strasbourg: lupul rămâne specie strict protejată