Sursa: Facebook

Echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sud Muntenia și București-Ilfov au mers în „caravană”, o Caravană a Consumatorilor, în mai multe locații din Târgoviște, inclusiv într-una dintre piețe, iar rezultatele verificărilor s-au lăsat cu amenzi și unități închise.

Controalele din județul Dâmbovița, coordonate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, și comisarul șef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, au vizat până acum 16 operatori economici, la 15 dintre aceștia fiind descoperite abateri pe linia comercializării produselor alimentare, nealimentare și de alimentație publică.

Potrivit ANPC, pentru neregulile constatate, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 231.000 lei și 8 avertismente, fiind dispusă totodată oprirea definitivă de la comercializare/ utilizare a produselor alimentare neconforme, dar și oprirea temporară a prestării de servicii, în cazul a 8 operatori economici, până la remedierea tuturor deficiențelor. În același timp, a fost propunsă închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, în cazul a 2 operatori economici.

Aceeași sursă a făcut publice și numele operatorilor economici la care s-au înregistrat nereguli și care au fost sancționați, respectiv Dublin Irish Pub SRL, Amis Bistro Cafe SRL, Sud Est Com SRL, Grand Euforia SRL – Ristorante del Ponte, Patiseria La Patricia SRL, Sincer SRL, Sincer Com SRL, Alimentara SA, Caro SRL, Safilar SRL, DPAAA Târgoviște – administrator piețe, II Baila Ion, II Stan Dacian Ionuț, Barats Trade SRL, Restaurant Belvedere și Happy Day SRL.

Se pare că verificările „în forță” ale ANPC au venit în urma sesizărilor. Astfel, Horia Constantinescu, președinte ANPC, a transmis că „informațiile vin de la dumneavoastră, consumatorii, și mă obligă să le tratez cu maximă seriozitate. Caravana Consumatorilor este reacția noastră la ceea ce își doresc consumatorii. Campania are în vedere și evaluarea activității colegilor noștri, lucru la fel de important”.

Mai mult decât atât, ANPC a transmis, oficial, că „verificările vor continua în această zonă și în perioada următoare”, în condițiile în care, până acum, au fost găsiți gândaci în spațiile de preparare, dar și pavimente murdare, pline cu insecte moarte, ustensile de bucătărie neconforme (bureți de sârmă, recipiente pentru colectare reziduală fără capac) uzate și neigienizate sau ingrediente depozitate insalubru, respectiv alături de produse de curățenie.

Alte nereguli au constat în utilizarea unor produse alimentare, drept materii prime, cu data limită de consum depășită, folosirea unor produse alimentare fără eticheta cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum, folosirea unui bloc alimentar neigienizat, cu aragazuri, cuptoare, malaxoare, friteuze cu depuneri de grăsime arsă, folosirea unor camere de frig și vitrine frigorifice cu o igienă precară, cu chederele de la ușă neigienizate, ventilatoare cu prezență în strat masiv de praf și impurități, cu grătare cu vopsea exfoliată, cu rugină, depuneri de gheață, insecte, neincluderea în lista meniu a informării asupra ingredientelor care pot provoca alergii sau intoleranțe, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea produselor alimentare, existența tavanului ce prezenta infiltrații, bucăți lipsă de tencuială, praf și uzură, utilizarea unor cântare fără buletin de verificare metrologică, practici comerciale incorecte privind ingredientele utilizate, față de cele menționate în lista meniu, precum și prepararea pastelor contrar indicațiilor producătorului, precum și lipsa compoziției fibroase tradusă în limba română, pe etichetele produselor textile aflate la comercializare.

Articolul precedentCadre medicale de la Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara, în frunte cu un medic șef, judecate pentru corupție
Articolul următorHoria Constantinescu, despre conservele cu excremente de urs: „Nu putem avea produse ce pun în pericol sănătatea consumatorilor”