Sursa: Facebook

Procurorii anticorupție acuză patru persoane din domeniul medical, inclusiv din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, în unul dintre cele mai noi dosare trimise în instanță.

Printre inculpați se numără directorul medical Diana Luminița Manolescu și asistentul medical coordonator al ambulatoriului spitalului, Maria Diana Albu, acuzațiile fiind legate de serviciile medicale prestate de trei asistente ale unității sanitare la clinica la care era asociat medicul șef secție Virgil Filaret Musta. Acesta din urmă este de asemenea inculpat în dosar, alături de o angajată a clinicii, medicul Dana Mihaela Paica.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției îl acuză pe medicul șef Musta de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, faptele fiind presupus a fi comise timp de câteva luni, în 2020. De altfel, de aceeași infracțiune este acuzat și medicul care lucra la societatea comercială la care asociat era Virgil Musta.

În același timp, directorul medical al Spitalului Clinic Dr. Victor Babeș Timișoara și asistentul medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital vor fi judecate la Tribunalul Timiș pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Chiar dacă procurorii anticorupție arată că asistentele au lucrat la clinică în timpul programului de la spital, unde erau plătite, considerându-se că salariile le fuseseră achitate degeaba, Spitalul Victor Babeș Timișoara nu s-a constituit parte civilă în dosar. Prejudiciul reținut însă în dosar a fi produs spitalului ar fi în sumă de 12.173 de lei, DNA comunicând totodată că „societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei. În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar”.

În perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, mai detaliază DNA.

Articolul precedentPrimăria Sectorului 6 primește 130 de milioane de lei, fonduri destinate gestionării deșeurilor
Articolul următorControale ANPC în Târgoviște: 15 operatori economici, buni de plată cu peste 200.000 lei