Sâmbătă, liderii din G20 au aprobat acordul internațional cu privire la impozitarea companiilor multinaționale cu minim 15% și redistribuirea unei părți din profit din 2023. Întâlnirea liderilor statelor puternic dezvoltate a avut la Roma, Italia.
Conform The Washington Post, planul a fost aprobat de majoritatea miniștrilor de Finanțe din fiecare țară. Prin aprobarea oficială la G20 se va începe implementarea acestei decizii în fiecare țară. Altfel spus, prin noua cotă minimă de impozitare de 15%, statele ar putea aduna mai multe venituri pentur finanțarea programelor sociale. Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a tras un semnal de alarmă privind subimpozitarea marilor companii.
Decizii la nivel înalt cu privire la viitorul umanității
Companiile multinaționale au reușit, de-a lungul anilor, să reducă contribuțiile prin transferarea activităților și mutarea sediilor. În proiectul Declarației concluziilor summitului de la Roma, noile reguli vor intra în vigoare din 2023. Acordul este susținut de 136 de țări și jurisdicții, ceea ce reprezintă peste 90% din valoarea PIB-ului mondial.
„Noul sistem prevede şi realocarea a peste 125 de miliarde de dolari din profiturile celor mai mari şi mai profitabile companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, a precizat OECD, relatează Digi24.
Conform acordului, în prima fază se are în vedere redistribuirea anuală a profiturilor multinaţionalelor în valoare de 125 de miliarde de dolari în toate jurisdicţiile internaţionale. Altfel spus, fiecare țară va avea posibilitatea de a accesa fondurile respective în vederea implementării de măsuri pentru protejarea mediului înconjurător, spre exemplu.
A doua fază constă în introducerea impozitului corporativ mondial de 15%. Impozit ce va fi aplicat multinaționalelor ce au venituri de peste 750 de milioane de dolari. Impozitul mondial ar genera aproape 150 de miliarde de dolari anual la nivel internațional.
Primul summit al liderilor G20 a avut loc la Washington D.C, Statele Unite ale Americii ( SUA) după criza financiară din 2008. Membrii reprezintă 80% din comerțul mondial și două treimi din populația lumii și circa 80 % din comerțul mondial cu produse agricole.