În cursul zilei de astăzi, Comisia Europeană a cerut țării noastre să reglementeze situația depozitelor ilegale de deșeuri, aflate până acum într-o perioadă de tranziție. Mai pe larg, România are la dispoziție, începând de astăzi, un termen tampon de două luni pentru a închide ori pentru a reabilita respectivele „haznale” folosite pe post de gropi de gunoi. Decizia a fost luată în baza Tratatului de Aderare, după cum aflăm din comunicatul trimis de Exacutivul Comunitare, conform economica.net.
Comisia Europeană trimite o scrisoare de punere în întârziere României
Potrivit Directivei privind deşeurile (2000/60/CE), toate statele membre ale Uniunii Europene au datoria morală și legală să reglementeze situația deșeurilor, însă să o facă într-un mod în care să nu afecteze sănătatea oamenilor, ținând cont de cerințele de mediu. Se interzice, astfel, eliminarea necotrolată a deșeurilor sau abandonarea acestora.
Instanța decide: autorizația gropii de gunoi Chiajna-Rudeni, anulată!
Mai mult decât atât, deșeurile despre care se vorbește trebuie să fie tratate fără să afecteze apele, aerul, animalele sau solul. O altă condiție este impusă de miros și zgomot, fiind interzisă procesarea acestora în imediata apropiere a localităților, fie ele rurale sau urbane.
În prezent, în țara noastră există un număr de 101 depozite de deșeuri ce nu se încadează într-una sau mai multe dintre aceste reguli impuse de Comisia Europeană, cu toate că acestea ar fi trebuit închise încă din 2019, multe dintre acestea având, în continuare, lucrările de închidere încă neîncepute.