Valeriu Gheorghiță: „Varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare”

Medicul consideră că oamenii încă nu au înțeles importanța vaccinării și a făcut câteva precizări cu privire la noile cazuri de infectare

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, consideră că valul 4 al pandemiei Covid va veni cu un „vârf” mai mare decât se anticipa înainte. De altfel, mobilitatea din perioada vacanței de vară, dar mai ales nerespectarea măsurilor de distanțare fizică ori de purtarea măștii, acolo unde situația o impune, face ca numărul de noi cazuri de infectare să fie în creștere, depășind în week-end cifra de 1.000 de cazuri. Dacă acestora le adăugăm și apetitul scăzut al românilor pentru vaccinarea reală, deja putem vedea un tabloul destul de sumbru.

„La ce ne uităm acum este că în România, din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor, care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea, nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră. Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a declarat Gheorghiță, la Digi 24.

Valul 4, valul nevaccinaților

De asemenea, medicul și-a exprimat opinia cu privire la situația vaccinărilor false, atât cea descoperită de Digi24, cât și cea de la Timișoara, unde mai multe persoane, ce se declaraseră imunizate, au ajuns în spital, în stare gravă, la Terapie Intensivă.

„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi”, a  spus medicul, adăugând că persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare. De altfel, specialiștii au numit acest val ca fiind „valul nevaccinaților”.

Potrivit medicului, în raportările săptămânale, peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate. În ceea ce privește numărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. „Aceasta este situația pe care o trăim în momentul de față. Dacă o negăm, dacă o ignorăm, asta nu înseamnă că nu ne vom lovi de această realitate mai devreme sau mai târziu”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Mihăilă: „Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților”

Articolul precedentMinistrul Educației are un scenariu privind deschiderea școlilor. Urmează să îl pună pe hârtie
Articolul următorDan Barna se simte păcălit de partenerii din coaliție