Soirn Cîmpeanu (captură video)

Momentan, nu există un scenariu negru pe alb privind deschiderea școlilor, care va avea loc pe 13 septembrie. Încă sunt discuții și calcule, însă ministrul Educației pare a avea un tablou format asupra a ceea ce ar trebui să se întâmple sau asupra a ceea ce își dorește.

Invitat la Aleph News, ministrul Sorin Cîmpeanu a asigurat că o decizie va fi luată „în scurt timp”, urmând a fi emis un ordin comun al ministrului Sănătății cu ministrul Educației. Aparent, înainte de 1 septembrie, adică azi sau mâine.

Cert este că școlile se deschid toate cu prezență fizică, din ce a spus ministrul Cîmpeanu, insistând pe ceea ce se va întâmpla în prima zi de școală. Astfel, ceremoniile de deschidere a noului an școlar urmează a avea loc în exterior timp de cel mult o oră și jumătate, iar participanții trebuie să poarte mască de protecție.

Ministrul Educației a prezentat aseară și cifrele vaccinării, care nu arată tocmai încurajator. Astfel, 185.000 din 300.000 de cadre didactice sunt vaccinate, în jur de 60% din angajații din școli sunt vaccinați, procentul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani care sunt imunizați este de 4%, în timp ce elevii 20% este procentul elevilor care au între 16 și 19 ani și care și-au făcut vaccinul.

(…) Școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima. (…) Pe 13 septembrie deschidem școlile cu prezență fizică. Școlile le păstrăm deschise până la rata de incidență de 6 la mie. După rata de incidență de 6 la mie, situațiile vor fi diferite de la o localitate la alta. Una dintre ipoteze este că după rata de 6 la mie, toți elevii vor trece online. Altă ipoteză: după rata de incidență de 6 la mie, preșcolarii vor avea prezență fizică. Cei sub 12 ani vor intra online, iar cei peste 12 ani vor putea veni la școală dacă sunt vaccinați. Ar fi un bonus pentru cei vaccinați: să vină la școală.

În fiecare școală vom avea o persoană care se va ocupa cu protecția sanitară. Profesorii desemnați din fiecare școală vor ține legătura cu DSP. Le vom trimite părinților un formular la care să răspundă dacă copilul este vaccinat sau nu, iar în cazul în care copilul nu este vaccinat, dacă își dă acordul pentru vaccinare. Din 13 septembrie, părinții vor primi aceste formulare. Eu rămân un susținător al vaccinării, dar vaccinarea este voluntară. Nu cred că se va ajunge la obligativitatea vaccinării”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.

Articolul precedentStadion nou de fotbal cu 12.000 de locuri în județul Buzău
Articolul următorValeriu Gheorghiță: „Varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare”