Confederația Sindicală Cartel Alfa îl atenționează pe premierul Florin Cîțu că Legea 174, care modifică OUG privind structura coșului minim de consum pentru un trai decent în România are stipulat faptul că elementul de fundamentare al salariului minim pe economie este dat de coșul minim de consum. Mai mult, că valoare acestuia, pentru o singură persoană este de 2.684 lei, în condițiile în care salariul minim pe economie este „în mână” de numai 1.386 de lei.
„Guvernul continuă politica precarității. Îi ținem pe lucrători pe salarii mici, menținem salariul minim pe economie la un nivel jos, blocăm negocierile colective, iar apoi le vorbim doar de creştere economică.
România are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim
De creșterea economică se bucură însă doar cei puțini, doar oamenii capitalului. Omul cu un venit scăzut este silit să aleagă între a plăti facturile și a asigura mâncarea necesară familiei. Lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la creea căruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, mult mai puțin față restul UE unde, în medie, 47,8% din PIB revine remunerației lucrătorilor”, au transmis reprezentanții Cartel Alfa.
Totodată, aceștia au precizat că trebuie să se ținem cont că faptul că „nivelul productivității în România este ridicat, în timp ce salariile au rămas cu mult în urmă. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE.”
Mai mult, că deși la nivel european se discută despre directiva cu privire la salariul minim, care ar asigura subzistența oamenilor, „politicienii capitalului din România au fost foarte îngrijorați de această directivă, și au anunțat obiecții față de acesta. Pentru aceștia, important este să avem mână de lucru ieftină, nu bunăstarea poporului”, au mai precizat cei de la Cartel Alfa.
Premierul Florin Cîţu a afirmat, în această săptămână, că salariul minim sau orice alt venit trebuie legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum, aşa cum cer sindicaliştii. „Asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează peste tot în lume”, a afirmat premierul.
Ciolacu răspunde ironic la „lecția de economie” a lui Cîțu
În urma unui sondaj lansat de premierul Florin Cîțu, cu privire la cât va fi creșterea economică în al doilea trimestru al anului, și pentru care oferea trei variante de răspuns: 6%,12% sau 18%, replica liderului PSD nu a întârziat să apară. Mai mult, aceasta a fost într-un ton ironic. „Asta nu o să vă întrebe niciodată Cîțu. Cu cât credeți că a scăzut nivelul de trai al românilor în guvernarea Cîțu? A. -6% B. -12% C. -18% D. Big time”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Aproape un milion de români au solicitat să fie rezidenți în Marea Britanie