subventii partide
indemnizație

Doi angajați ai SC Delgaz Grid SA, companie de distribuţie de gaze naturale şi electricitate a grupului german E.ON în România, au fost plasați sub control judiciar ieri, într-un dosar în care procurorii fac cercetări pentru mai multe fapte de corupție.

În total, din ce comunică Direcția Generală Anticorupție, sunt efectuate cercetări cu privire la 7 suspecți, 3 dintre aceștia fiind funcționari în cadrul Delgaz Grid SA.

Ancheta a pornit în forță ieri, când polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, în baza ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, au efectuat mai multe activități de cercetare penală, respectiv punerea în aplicare a unui mandat de percheziție domiciliară la un imobil (tip garaj) care aparține Delgaz Grid. Totodată, au fost puse în aplicare trei mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, citarea și audierea altor doi suspecți, citarea, în vederea audierii ulterioare, a unui număr total de 10 martori.

DGA arată că se fac cercetări în continuare față de un „suspect, angajat al S.C. Delgaz Grid S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, (3 trei acte materiale), faptele constând în aceea că, în cursul lunii februarie a.c., a primit de la mai multe persoane suma de 500 lei, în vederea branşării ilegale a unui consumator, precum și suma de 4.000 de lei pentru prestaţiile constând în aceea că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a procedat la modificarea, fără drept, a componentelor instalaţiilor energetice. Complicitate la infracţiunea de executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și complicitate la tentativa de furt, faptele constând în aceea că, la data de 02.2021, a înlesnit/ajutat două persoane cu privire la racordarea, în mod clandestin, a unui conductor direct la sistemul de distribuție a energiei electrice (aproape de coronamentul stâlpului de distribuție) care ocolea grupul de măsură a energiei. Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, (2 acte materiale), faptele constând în aceea că, la data de 02.2021, a procedat la modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice.

A doua persoană suspectă, angajat al S.C. Delgaz Grid S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor luare de mită, (4 acte materiale), faptele constând în aceea că în cursul lunii februarie și martie a.c., a primit de la mai multe persoane suma de 7.500 lei, în vederea branşării ilegale a unui consumator, precum și suma de 4.400 de lei pentru prestaţiile constând în aceea că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a procedat la modificarea, fără drept, a componentelor instalaţiilor energetice. Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și complicitate la tentativa de furt, faptele constând în aceea că, la data de 18.02.2021, în calitatea pe care o avea în cadrul SC Delgaz Grid SA, a racordat în mod clandestin un conductor, direct la sistemul de distribuție a energiei electrice (aproape de coronamentul stâlpului de distribuție) care ocolea grupul de măsură a energiei electrice. Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, (3 acte materiale), faptele constând în aceea că, în cursul lunilor februarie și martie, a procedat la modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice. Fals intelectual, (4 acte materiale), constând în aceea că, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu ocazia întocmirii a patru înscrisuri, în mod fals a inserat date/împrejurări necorespunzătoare adevărului ori a omis cu ştiinţă inserarea de date sau împrejurări (cu privire la dată, motive, activitate desfăşurată) înscrisuri care ulterior au fost înaintate persoanei vătămate.

Cel de-al treilea suspect, angajat al S.C. Delgaz Grid S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și complicitate la tentativa de furt, faptele constând în aceea că, la data de 02.2021, în calitatea pe care o avea în cadrul S.C. Delgaz Grid S.A., în vederea reducerii consumului de energie electrică, a racordat în mod clandestin un conductor direct la sistemul de distribuție a energiei electrice (aproape de coronamentul stâlpului de distribuție) care ocolea grupul de măsură a energiei electrice.

De asemenea, alți patru suspecți, persoane fără calitate specială, sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de luare de mită, dare de mită, complicitate la infracțiunea de executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, precum și complicitate la infracţiunea de deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice”.

Articolul precedentMecanicul marfarului de la Fetești, plasat sub control judiciar
Articolul următorCartel Alfa îl atenționează pe premierul Florin Cîțu