Președintele Consiliului Concurenței critică plafonarea prețurilor la carburanți: Această măsură ne-ar întoarce în comunism

Românii stăteau la cozi în benzinării din cauza lipsei carburanților în acea perioadă, susține Bogdan Chiriţoiu.

România are un avantaj, și anume preţurile sub media Uniunii Europene la carburanţi, plafonarea acestora fiind o decizie proastă care ne-ar întoarce la comunism, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, potrivit digi24.ro.

Românii stăteau la cozi în benzinării din cauza lipsei carburanților în acea perioadă,  susține Bogdan Chiritoiu.

„Plafonarea preţului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura această, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum şi trece peste două săptămâni. Era de aşteptat să crească preţul petrolului după pandemie, pentru că în pandemie a fost la cotaţii scăzute, dar a crescut acum cu mult mai mult decât înainte de pandemie din raţiuni care se leagă de războiul din Ucraina. Dacă credem că se termină războiul într-o lună, două, putem lua o măsură de acest gen, dar mă tem că aceste preţuri ridicate la energie vor continua, cel puţin aşa ne spun analizele Comisiei Europene, pe o perioadă mai lungă, nu ştiu, şase luni, un an, doi, dar nu ne aşteptăm că situaţia să se rezolve în următoarele săptămâni”, a concluzionat Chiriţoiu.

Bogdan Chiritoiu a precizat că dacă ar fi fost o măsură bună, plafonarea prețurilor ar fi în general practicată, dar este o măsură proastă care conduce fie la preţuri prea mari, fie la lipsa produselor. Plafonarea preţului se recomandă atunci când piaţa este foarte perturbată, iar preţurile nu mai au legătură cu fundamentele economice, cum ar fi o perioadă de panică sau cum a fost perioada pandemiei, susține președintele Consiliului Concurenței. 

Toate ţările din Uniunea Europeană se confruntă cu creşterea preţurilor la carburanţi, dar nu există suspiciuni că operatorii din sector profită de criză din piaţă şi scumpesc nejustificat, a spus Chiriţoiu

„ Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creşterii inflaţiei şi al preţurilor mari. Nu noi, ca şi Consiliu al Concurenţei, avem instrumentele să combatem inflaţia sau creşterile de preţuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenţii economici de pe aceste pieţe să nu profite de context şi să crească preţurile nejustificat, peste creşterile cauzate de această criză”, a spus Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a participat la Bruxelles, la reuniunea preşedinţilor de Consilii ale Concurenţei din ţările UE, cu directorul general al DG Competition şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, discuţiile fiind axate pe partea de digitalizare şi situaţia de pe piaţa de energie.

„ Am constatat că toate statele membre se confruntă cu fenomenul creşterii inflaţiei şi al preţurilor mari. Nu noi, ca şi Consiliu al Concurenţei, avem instrumentele să combatem inflaţia sau creşterile de preţuri, nu e jobul nostru. Ce facem noi este să monitorizăm ca agenţii economici de pe aceste pieţe să nu profite de context şi să crească preţurile nejustificat, peste creşterile cauzate de această criză”, a spus Chiriţoiu.

Nicolae Ciucă, pe urmele lui Florin Cîțu. Președintele Forța Dreptei: „Va fi aruncat la lada de gunoi”

Articolul precedentNicolae Ciucă, pe urmele lui Florin Cîțu. Președintele Forța Dreptei: „Va fi aruncat la lada de gunoi”
Articolul următorEfectele inflației în Germania: Cumpărătorii plătesc mai mult pentru produse cu un gramaj mai mic