Foto: Facebook/Agent Green
Foto: Facebook/Agent Green

Orașul Bacău ar putea pierde un arbore considerat monument al naturii, din cauza unui proiect imobiliar privat.

Cu toate că stejarul se află în plin proces de clasare drept Monument Istoric, iar mii de persoane au semnat pentru stricta lui protecție, autoritățile din Bacău plănuiesc să voteze și să avizeze azi, 30 iunie, PUZ-ul proiectului imobiliar care duce la distrugerea iremediabilă a acestei valori naturale și istorice.

Încă de anul trecut, Agent Green a lansat o petiție pentru protejarea Stejarului lui Cuza

Nu este prima dată când Agent Green solicită Primăriei Bacău și Consiliului Local Bacău să finalizeze procesul de clasare a acestui arbore ca Monument Istoric și să implementeze măsuri stricte pentru conservarea lui, înainte de a aviza orice poiect cu impact potențial negativ.

Petiția pentru salvarea Stejarului lui Cuza poate fi semnată aici

Potrivit comunicatului, toți membrii Comisiei Tehnice de Amenajare Bacău, cu excepția Viceprimarului au parafat distrugerea acestui monument al naturii.

Autoritățile locale de control, de la DSP Bacău, la Direcția Județeană de Cultură, la Agenția de Protecția Mediului Bacău, la Arhitectul Șef al Municipiului Bacău nu maj au loc de acest stejar, pasează responsabilitatea și dau vina pe copac, pentru că nu s-a auto nominalizat singur pentru protecție”, au scris membrii Agent Green.

Cereri pentru protecție au fost trimise și către Academia Română și către ICAS, și către Agenția de Protecția mediului Bacău încă din 2020, însă fără răspuns.

Agent Green: ”Cerem Primariei si Consiliului Local Bacău să voteze negativ acest proiect imobiliar și să ducă la capăt procedura de clasare a stejarului drept Arbore Istoric/Monument al Naturii”

Singura recomandare pentru constructori este mutarea vilei cu 70cm mai departe de stejar, de la 5.80m in proiectul inițial la 6.50m in proiectul actual. Însă coronamentul stejarului se intinde la 14 m pe latura propusei construcții… deci pentru a face loc noului imobil coronamentul stejarului se va tăia de la 14m la 6.5m. Dacă proiectul imobiliar va fi aprobat în forma actuală, estimăm că se va tăia 25-30 % din coronament pentru a face loc imobilului cu parter si etaj. Este improbabil că stejarul va supravețui acestei intervenții extreme”, se arată în comunicatul Agent Green.

Articolul precedentMinistrul Gabriela Firea anunță majorarea alocațiilor pentru 35.000 de copii aflați în grija statului
Articolul următorPercheziții și audieri într-un dosar legat de un fond privat de pensii: 23,5 milioane de lei scoși ilegal din conturi
Jurnalist full-time / Pesimist part-time