Petiție pentru salvarea stejarului monumental din Bacău, un arbore pe care Primăria îl vrea la pământ

O petiție a fost lansată în cursul zilei de 28 iunie, având ca scop adunarea de semnături în vederea salvării stejarului din Bacău, un arbore monumental cu diametrul de peste 140 cm, o înălțime de 130 cm înălțime și circumferința de 450 cm.

Asociația de Mediu Agent Green a atras atenția, pe contul de socializare, că nu există un astfel de arbore în lista monumentelor din zona urbană.

Orașul Bacău ar putea pierde un arbore desemnat monument al naturii, din cauza unui proiect imobiliar privat

Cerem Primăriei și Consiliului Local Bacău, să propună de urgență, prin hotărâre de Consiliu Local, desemnarea acestui arbore și a altora din zona urbană Bacău, drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare”, se arată în textul petiției.

Petiția a fost lansată pe data de 28 iunie și poate fi semnată aici

De asemenea, în cuprinsul textului, este menționat și faptul că toți membrii Comisiei Tehnice de Amenajare Bacău, cu excepția Viceprimarului, au parafat distrugerea monumentului.

Autoritățile locale de control, de la DSP Bacău, la Direcția Județeană de Cultură, la Agenția de Protecția Mediului Bacău, la Arhitectul Șef al Municipiului Bacău nu maj au loc de acest stejar, pasează responsabilitatea și dau vina pe stejar, pentru că nu s-a auto nominalizat singur pentru protecție. Cereri pentru protecție au fost trimise și către Academia Română și către ICAS, și către Agenția de Protecția mediului Bacău încă din 2020, însă fără răspuns”.

Importanța stejarului: monument al naturii și parte din ansamblul ”Stejarii lui Cuza”

Agent Green, ONG care se ocupă de protecția mediului, cere responsabililor să se implice pentru protejarea stejarului, amintind că acesta îndeplinește toate criteriile pentru a fi declarat monument al naturii și, în plus, este și parte din ansamblul Stejarii lui Cuza.

Încă din 28 iunie, Agent Green a cerut Primăriei și Consiliului Județean Bacău să propună de urgență desemnarea acestui arbore și a altora din zona urbană Bacău, drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare.

În momentul de față, petiția a fost semnată de peste 1.200 de persoane și se adresează către: Primăria Bacău, Consiliul Local Bacau, Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.

VIACristina Antal
SURSĂȘtirea Verde
Articolul precedentPanică în Deva! Un centru comercial a fost evacuat din cauza unei valize suspecte
Articolul următorPaul Stănescu: „Nu vă fie frică, în toamnă Cîțu pică!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time