Sursa foto: Agent Green
Sursa foto: Agent Green

Soarta celui mai mare stejar monumental din Municipiul Bacău, cu o circumferință de 450 cm, a fost semnată de toți membrii Comisiei Tehnice de Amenajare din Bacău.

Cu excepția Viceprimarului, aceștia au parafat distrugerea acestui monument al naturii.

Conform autorităților, nu mai există loc pentru cel mai mare stejar

Autoritățile locale de control, de la DSP Bacău, la Direcția Județeană de Cultură, la Agenția de Protecția Mediului Bacău, la Arhitectul Șef al Municipiului Bacău nu maj au loc de acest stejar, pasează responsabilitatea și dau vina pe stejar, pentru că nu s-a auto nominalizat singur pentru protecție.

Cereri pentru protecție au fost trimise și către Academia Română și către ICAS, și către Agenția de Protecția mediului Bacău încă din 2020, însă fără răspuns, precizează Agent Green.

Arborele este marcat cu o placă comunitară intitulată “Stejarii lui Cuza”

Acest arbore îndeplinește cel puțin un criteriu din Anexa 1 a listei ICAS de identificare a arborilor monument: este parte dintr-un ansamblu de patru stejari istorici, asociați cu vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Bacău, în 1859.

De asemenea, stejarul mai îndeplinește cel puțin un criteriu din Anexa 2 al listei ICAS de identificare a arborilor monument, criteriul dimensiunii: are un diametru de peste 140 cm, măsurat la 130 cm înălțime și circumferința de 450 cm, mai arată sursa citată.

PUZ a fost aprobat

Conform Agent Green, este foarte probabil ca stejarul să îndeplinească și criteriul de vârstă, având scoarța și dimensiunile unui arbore cu mult peste 200 de ani.

Sursa foto: Agent Green

În lista monumentelor din zona urbană Bacău nu exista niciun monument al naturii, nici măcar un singur arbore.

Agent Green cere Primăriei și Consiliului Județean Bacău să propună de urgență desemnarea acestui arbore și a altora din zona urbană Bacău, drept monumente ale naturii și să garanteze astfel protejarea acestor arbori pentru generațiile viitoare.

Articolul precedentPersoanele vaccinate cu Johnson&Johnson ar putea avea nevoie de un rapel cu un alt vaccin
Articolul următorBacalaureat 2021: subiectele la Limba Română. Anul acesta, programa a fost simplificată în contextul pandemiei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time