Sursa Foto: Facebook

Bugetul municipiului Bacău, nefuncțional nici până în acest moment, este motiv de tensiuni nu doar între consilierii locali, ci și între o parte dintre aceștia și prefectul județului.

Ieri, consilierii PSD au solicitat public demisia prefectului USR PLUS Leonard Ioan Bulai, după ce procesul intentat de acesta pe marginea hotărârii prin care a fost adoptat bugetul a fost respins de instanța de judecată. Hotărârea instanței nu este definitivă, însă grupul consilierilor locali din PSD și PPU-SL arată că bugetul municipiului a fost ținut pe loc de acțiunea intentată de prefect, astfel că acesta trebuie să plece.

Pe de altă parte, pe pagina Instituției Prefectului Bacău a fost postat un comunicat de presă, în care se arată că se așteaptă motivarea instanței pentru a se decide în continuare ce e de făcut. Nu în legătură cu demisia, ci dacă se va urma o cale de atac.

Pe lângă demisia prefectului Bulai, consilierii îi cer și primarului USR PLUS Lucian Daniel Stanciu Viziteu să se pună pe treabă, adică să se folosească de bugetul pe care îl are, deși, după cum se explică pe pagina prefecturii, forma cu amendamente impusă prin votul celor din PSD și PPU-SL nu a fost validată de aplicația informatică a Ministerului de Finanțe, astfel că bugetul rămâne invalid.

Instanța de judecată nu doar că a validat bugetul mun. Bacău în forma aprobată de cei 12 consilieri locali din Opoziție, dar a reconfirmat – fără putință de tăgadă – că tandemul Viziteu/Bulai este unul nepregătit, alcătuit din persoane care nu se ridică la înălțimea responsabilităților ce decurg din funcțiile pe care, vremelnic, le dețin (respectiv, primar & prefect).

Consecințele șaradei premeditate de cei doi USR-işti – care, în joaca lor de-a administrația, au dus în instanță HCL nr. 111/2021, în loc să treacă la treabă și să execute bugetul aprobat de CL – sunt suportate nemeritat de toți băcăuanii care așteptau de la administrația Viziteu/USR/PNL câteva lucruri concrete: salubrizarea orașului, toaletarea spațiilor verzi, asfaltarea străzilor, dar și asigurarea burselor pentru elevi, finalizarea lucrărilor la Spitalul Municipal sau consolidarea stadionului municipal, principalul obiectiv din campania electorală a primarului.

Nimic din toate acestea nu s-a realizat sau pornit pentru că Viziteu și alianța „intervenienților” PNL/USR nu vor să treacă la treabă nici după 8 luni de la preluarea mandatului și a conducerii Primăriei Bacău. În schimb, băcăuanii au avut parte de justificări și pretexte nesfârșite din partea primarului care, în mod evident, e depăşit de responsabilitatea administrării unui oraş ca Bacăul.

Dintr-o ambiție complet gratuită, Viziteu & Bulai au nesocotit referatul directorului economic al Primăriei, din 28 aprilie 2021, prin care i se indica lui Viziteu ce are de făcut ca ordonator de credite, astfel încât să fie îndreptate erorile din programul informatic de la Finanțe. Aceiași politruci au nesocotit inclusiv adresa AJFP Bacău, datată tot 28 aprilie 2021, prin care Finanțele au anunțat reluarea alimentării cu cote defalcate a conturilor UAT Mun. Bacău, deci bugetul aprobat de Consiliul Local prin HCL nr. 111 era şi este perfect operabil.

Totul pentru a genera, în mod abuziv, un litigiu menit să acopere faptul că primarul Viziteu, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, a ordonat plăți fără să existe sursă bugetară și un buget aprobat, în prealabil, de către Consiliul Local, ca și când banii contribuabililor băcăuani ar fi banii săi de acasă.

Dacă ar avea onoare, prefectul Bulai ar demisiona imediat, însă e limpede că onoarea sa a dispărut la fel de subit ca diplomele de studii superioare ale foștilor subalterni angajați nelegal la cabinetul primarului, al cărui șef Bulai a fost până de curând”, se arată în comunicatul asumat de grupul consilierilor locali ASU (PSD/PPU-SL).

Totodată, aceștia cer prefectului să nu facă recurs, iar funcționarii din primărie care au greșit pe buget să își dea la rândul lor demisia.

Somăm primarul să renunțe la cruciada sa inutilă pe tema bugetului şi la războaiele imaginare duse pe Facebook și-l invităm să treacă la treabă, în ceasul al 12-lea, pentru a nu face din 2021 un an irosit pentru orașul Bacău și locuitorii săi.
Suntem încredințați că am procedat corect şi legitim prin amendamentul promovat în şedința CL din 20 aprilie 2021, iar prin bugetul astfel aprobat am vizat impulsionarea investițiilor în Bacău, precum şi rezolvarea unor probleme sociale la ordinea zilei în oraş.

Vom menține aceeaşi linie şi la recurs, dacă va mai fi cazul, pentru că suntem convinşi că alături de colegii din PER, Pro România şi de independentul Chirilescu facem ce trebuie pentru Bacău & băcăuani”, se mai arată în postarea PSD Bacău.

În comunicatul prefecturii se explică însă că există un motiv pentru care bugetul municipiului Bacău nu poate fi operat: „Acțiunea a fost determinată de elementele de nelegalitate pe care le-am constatat în analizarea hotărârii de consiliu. Decizia de a ataca a avut suficiente probe în spate, de la referate ale aparatului de specialitate, la refuzul de a contrasemna de legalitate al secretarului municipiului Bacău. Și în aceste condiții, ale prezentei sentințe, bugetul în forma adoptată nu poate fi operat, din cauza erorilor generate în sistem, la înregistrarea în programul Direcției de Finanțe, ceea ce este consecința cea mai gravă pentru cetățenii municipiului Bacău”.

Articolul precedentMinistrul Justiției afirmă că respectă programul de guvernare și se felicită pentru asta: se fac angajări la DNA și posibil la DIICOT
Articolul următorVioleta Alexandru o acuză pe Clotilde Armand de lipsă de respect față de locuitorii Sectorului 1