Foto: Digi24

Noi discuții pe tema eficacității vaccinurilor anti-Covid, în contextul apariției tulpinei Delta, care se răspândește rapid pe glob.

Potrivit Reuters, au apărut experți care atrag atenția că persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson ar putea avea nevoie de un rapel, cu un vaccin pe bază de ARN – Pfizer/BioNTech sau Moderna, în condițiile în care nu se știe care este gradul de protecţie oferit de acest ser faţă de varianta Delta a coronavirusului, descoperită prima oară în India şi care circulă în prezent pe scară largă în multe ţări.

Din ce se arată în articolul publicat de Reuters, nu există date substanţiale care să arate cât de multă protecție oferă vaccinul J&J împotriva noii variante, în timp ce studiile din Marea Britanie arată că două doze din vaccinurile Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca (AZN.L) protejează mai mult împotriva variantei decât una singură.

Tulpina Delta a coronavirusului a făcut prima victimă în România, o femeie în vârstă de 72 de ani, care era internată la Spitalul Judeţean Piteşti și nu era vaccinată. În urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, arăta că în țara noastră au fost descoperite 44 de tulpini.

Tulpina Delta este însă asociată şi cu o formă de boală mai severă, iar directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, a avertizat că ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite. Această îngrijorare a fost exprimată și de medicul Gheorghiță, însă momentan în România nu s-a discutat concret despre ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson.

Tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere, de cel puțin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV și de asemenea se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare”, spunea Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă, prilej cu care opina că „e foarte important să avem schema de vaccinare completă pentru a beneficia de protecția maximală față de această variantă de îngrijorare, tulpina Delta”.

Articolul precedentDe unde puteți descărca certificatul digital european COVID?
Articolul următorCel mai mare stejar monumental din Bacău, condamnat de un proiect imobiliar privat