Ministrul Mediului recunoaște că tăierea ilegală a pădurilor nu poate fi ținută sub control

Doar aproximativ 29% din suprafaţa ţării este acoperită cu pădure, cu mult sub media Uniunii Europene,.

 Statul român este în continuare neputincios în combaterea tăierilor ilegale de pădure. Acest lucru a fost recunoscut de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a afirmat că tăierile ilegale de copaci nu sunt complet „ţinute sub control” în România, potrivit g4media.ro.

Ministrul Mediului se laudă cu aplicația SUMAL

Potrivit ministrului Mediului, fenomenul s-a redus semnificativ, acest lucru fiind posibil datorită implicării societăţii civile. Un alt rol l-au avut, potrivit ministrului Tanczos Barna, sutele de mii de persoane care folosesc SUMAL, aplicația care permite verificarea transporturilor de material lemnos.

.„Ar fi o exagerare că sunt ţinute sub control pentru că ar însemna să controlăm complet acest fenomen (al tăierilor de arbori – n.r.). Nu aş putea să spun că există un control total, dar pot să afirm fără exagerare că au fost reduse, şi nu este doar meritul ministerului, este şi meritul ONG-urilor care au venit de foarte multe ori în sprijinul ministerului şi în sprijinul autorităţilor de control. Este şi meritul sutelor de mii de cetăţeni care folosesc SUMAL şi folosesc Inspectorul Pădurii ca să verifice acele transporturi pe drumurile publice”, a afirmat ministrul Mediului.

„Deci trebuie să fii chiar curajos să încalci legea pe drumurile publice, pentru că dacă eşti prins rişti să rămâi fără maşina de câteva zeci de mii de euro”, susține ministrul Tanczos Barna

Tanczos Barna a dezvăluit că foloseşte aceste instrumente de control atunci când merge în teritoriu. El susține că în ultimul timp nu a descoperit niciun transport ilegal pe principalele artere rutiere. Potrivit ministrului Mediului, modalitatea de operare  este acum axată pe volumul masei lemnoase, unde „marja aceea poate să mai fie o soluţie pentru cei curajoşi, dar acolo unde se constată că există o diferenţă, acolo se confiscă, pe de o parte, lemnul”, spune ministrul Mediului  Acesta susține că în cazul în care se depășește o anumită cantitate de material lemnos, se confiscă şi mijlocul de transport.

Conform cifrelor din Inventarul Forestier Național (Ciclul II), jumătate din cantitatea de  lemn care se taie din pădure nu are acte. Acest lucru înseamnă aproximativ 20 milioane de metri cubi anual, doar 200.000 de metri cubi furați fiind confiscați de către autorități.

Aproximativ 29% din suprafaţa ţării este acoperită cu pădure, cu mult sub media Uniunii Europene, care este de 43%.

Suprafaţa de pădure scade anual dramatic, din cauza tăierilor ilegale. „Autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”, spune Comisia Europeană. România va primi bani nerambursabili prin PNRR pentru împădurirea şi reîmpădurirea a 56.700 de hectare până în anul 2026, în condiţiile în care, potrivit unui raport al Comisiei Europene, suprafaţa de pădure din ţara noastră scade dramatic din cauza tăierilor ilegale.

Percheziții și audieri într-un dosar legat de un fond privat de pensii: 23,5 milioane de lei scoși ilegal din conturi

Articolul precedentPercheziții și audieri într-un dosar legat de un fond privat de pensii: 23,5 milioane de lei scoși ilegal din conturi
Articolul următorPonta, despre demisia lui Cîțu: ”Românii nu l-au vrut niciodată”